Hlavní obsah

Olomoučtí hygienici prověřují dva kontakty ženy s omikronem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienici Olomouckého kraje čekají na výsledky testů dvou lidí, kteří byli v kontaktu s ženou z Liberecka cestující z africké Namibie. Sekvenační analýza v liberecké nemocnici u ní v minulých dnech na 90 procent potvrdila koronavirovou variantu omikron.

Foto: Reuters

Nová mutace covidu omikron (ilustrační snímek)

Článek

„Dnes (v neděli) jsme odebrali vzorky na PCR testy, které jsme předali na sekvenaci. Výsledek budeme určitě znát v pondělí,“ sdělila Právu ředitelka Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Lenka Pešáková.

Původně olomoučtí hygienici k ženě z Liberecka přiřadili pouze jedinou osobu, která se ženou přišla do styku.

Varianta omikron v Česku potvrzena

Domácí

„Při komunikaci s ní a při trasování jsme zjistili další osobu, která má bydliště v Praze, ale byla s námi vytrasovanou osobou v našem kraji. Proto jsme odebrali vzorky obou kontaktů,“ poznamenala Pešáková s tím, že jde o jednoho muže a jednu ženu.

Kontakty dosud bezpříznakové

Oba kontakty byly podle ředitelky v době víkendového trasování bezpříznakové.

Pokud se na sto procent potvrdí výsledky testů u ženy z Liberecka, šlo by o první potvrzený výskyt této africké varianty koronaviru v Česku.

Vstup zakázán. Izrael zavírá cizincům své hranice

Blízký a Střední východ

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice (JAR).

Výběr článků

Načítám