Hlavní obsah

Olomoucká ODS podpořila Nečase a poslala Langera do výkonné rady

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Regionální sněm ODS Olomouckého kraje podpořil ve středu večer premiéra Petra Nečase v jeho obhajobě postu předsedy strany. Zároveň vyslal do výkonné rady ODS někdejšího dlouholetého místopředsedu ODS, exministra vnitra Ivana Langera. Právu to řekl šéf regionálního sdružení ODS Robert Knobloch.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Langer získal nominaci do výkonné rady ODS.

Článek

Nečas tak až dosud získal podporu v šesti z devíti krajů, kde se už regionální sněmy ODS konaly. Je zatím jediným kandidátem na předsedu strany, o němž se bude o víkendu rozhodovat na kongresu ODS v Brně.

Na postu prvního místopředsedy ODS by občanští demokraté z Olomouckého kraje nejraději viděli ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. Při volbě řadových místopředsedů pak na kongresu podpoří ministra životního prostředí Tomáše Chalupu, ministra spravedlnosti Pavla Blažka a exministra spravedlnosti, dosavadního místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila.

Na dvě místa, která má Olomoucký kraj vyhrazena ve výkonné radě ODS, nominoval regionální sněm Knoblocha a Ivana Langera. Ten porazil v přímém souboji až ve třetím kole hlasování olomouckého primátora Martina Novotného. „Rozdíl hlasů byl velmi těsný,“ řekl k tomu Knobloch.

Langer, který nebyl ve své mateřské olomoucké oblasti zvolen delegátem kongresu ODS, se na něj může dostat jako náhradník. Že na něj nakonec jako delegát pojede, označil Knobloch za velmi pravděpodobné.

„Stává se totiž velmi často, že některý z nominovaných nemůže jet a delegátem je náhradník,“ konstatoval předseda regionálního sdružení ODS s tím, že Langer může dostat také pozvání k účasti na kongresu jako host.

Reklama

Výběr článků

Načítám