Hlavní obsah

Olašští Romové se v Ostravě loučí se svým králem

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Denisa Telaříková

Ostravská katedrála je v obležení několika stovek Romů z celé Evropy. Olašští Romové se přijeli ve čtvrtek rozloučit se svým králem Janem Lipou, který zemřel v pondělí v nemocnici na selhání srdce ve věku 72 let. Obřad začíná v deset hodin, poté se průvod vydá s rakví a květinami na hřbitov ve Slezské Ostravě. Na smuteční akci dohlíží policie.

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb olašského králeVideo: Denisa Telaříková, Právo

 
Článek

„Přijeli jsme se rozloučit s naším králem ze Slovenska. Moc jsme si ho vážili, je to velká škoda, že umřel,“ svěřila se Právu jedna romská rodina, která stála před ostravskou katedrálou Božského Spasitele už po deváté hodině ráno.

V tu dobu ke katedrále přijížděla čtyři auta pohřební služby, aby její pracovníci do katedrály nanosili květiny. Poté dorazil i vůz s rakví se zemřelým olašským králem Janem Lipou. U rakve nechyběli ani romští hudebníci.

Smuteční pochod k hrobu olašského králeVideo: Denisa Telaříková, Právo

Po obřadu v katedrále se průvod v autech vydal na hřbitov ve Slezské Ostravě, kde se také uskutečnilo poslední rozloučení s olašským ostravským králem.

Rodina, obzvlášť nejmladší členové, se neubránili slzám i křiku. Romové si společně nad hrobkou krále zazpívali. „Zpívej, zpívej! Třeba tu mafiánskú a jablúčko červené, zpívej písně, co měl Janko rád,“ objednávali si členové rodiny u hudebníků. Za jednu píseň hudebníkům zaplatili třeba i dva tisíce korun.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Na pohřbu nechyběla romská kapela.

Na poslední cestu Lipovi jeho rodina naházela do hrobu také spoustu umělých pestrobarevných květin. Poté krále hrobníci v rakvi spustili do hrobky. „Nebylo to vůbec jednoduché. Hrobka je malá a úzká,“ svěřil se Právu jeden z hrobníků Zdeněk Bučko.

Novým olaššským králem se po Janovi Lipovi zřejmě stane jeho mladší syn Josef Daniš. Nejdříve může být ale zvolen za rok, po tuto dobu totiž budou Romové truchlit. Na pohřbu se sešly zhruba tři stovky lidí.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Hrob, do kterého byl olašský král uložen.

Lipa se narodil 19. ledna 1940 v Beluši na Slovensku. Před smrtí žil jako důchodce v Ostravě-Hrabůvce. Zde se s ním také jeho nejbližší ve čtvrtek ráno rozloučili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám