Hlavní obsah

Okolí Děčína a Nového Boru skončilo po bouřkách pod vodou

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, sve, koc

Přívalové deště, které v sobotu odpoledne provázely na severu Čech silné bouřky, zvedly hladiny místních potoků a říček. Pod vodou je polovina Nového Oldřichova. Přetekla hráz rybníka v obci Huníkov, povodňová vlna míří na Markvartice, kde zasahoval i vrtulník. Postižena je i Srbská Kamenice a Janská. V Děčíně byly zatopeny sklepy. Na Kamenici a Ploučnici byl dosažen 3. povodňový stupeň. V Benešově nad Ploučnicí bylo deset lidí v ohrožení života.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Blesková povodeň v Benešově nad Ploučnicí ničila majetek.

Článek

Hladina Kamenice stoupla během 20 minut o 170 centimetrů. Podle mluvčího státního podniku Povodní Ohře Jana Svejkovského jsou důsledky povodně nejvíce patrné v obcích Janská a Srbská Kamenice, kde byly zasaženy pozemky okolo řeky, silnice i objekty. Tyto obce zasáhla velká voda už ve středu. Hasiči museli na Děčínsku vyjet odčerpávat vodu z více než stovky objektů.

V Benešově nad Ploučnicí se vylila řeka z koryta. Evakuováno muselo být padesát lidí z domů poděl řeky. Deset jich bylo v akutním ohrožení, ty museli hasiči vyprostit pomocí lan. Jednu ženu v poslední chvíli zachránil soused.

Večer se situace zklidnila. Kromě lidí z deseti nejvíce zdevastovaných domů, kteří stráví noc v Sokolovně, se lidé vracejí domů.

Nový Oldřichov zalila voda

V Novém Oldřichově museli evakuovat dvě rodiny s malými dětmi ze zaplavených domů. "Pod vodou je asi polovina vesnice," řekl velitel tamních dobrovolných hasičů Miroslav Jonáš.

„Pod vodu je více domů, jsou však zatím obyvatelné,“ řekla Právu krátce po 17. hodině starostka Marcela Novotná. S obavami přitom hleděla na oblohu. „Začíná pršet, bojíme se, že přijde druhá vlna,“ poznamenala. "Máme roztrhanou silnici, stržené mosty, zničené přípojky," popsala katastrofu Novotná. Škody podle ní půjdou do miliónů.   

Podle Jonáše takovou katastrofu nikdo nečekal. "Potok má protipovodňové úpravy a měl by odolat stoleté vodě, tahle ale byla zřejmě dvěstěletá," poznamenal.

V Markvarticích zasahoval vrtulník

Přívalové deště zasáhly i Děčín, hasiči v celém regionu zaznamenali na 60 případů zatopených sklepů. Uzavřeny jsou některé ulice v části Děčína Podmokly. "Zvedla se hladina místního potoka, bylo proto nutné některé silnice uzavřít. Stoupá také hladina Labe," upozornila mluvčí severočeské policejní správy Ivana Baláková.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Hasič zasahuje v Novém Oldřichově.

V Markvarticích na Děčínsku se rozvodnila Bystrá. Voda odřízla několik domů a na místě zasahují záchranáři. Přítomna je i sanitka a zasahoval také vrtulník.Před 19. hodinou začali hasiči na lanech evakuovat lidi z odříznutých domů. Naštěstí se nepotvrdila zpráva, že se protrhla hráz rybníka v Huníkově, voda přes ni jen přetekla.

Pod vodu je také historické náměstí v České Kamenici a kruhový objezd u prodejny Lídl. 

Voda v Kamenickém Šenově

Potok se rozlil i na Novoborsku v okolí Kamenického Šenova. "Tam ale voda zaplavila většinou jen zahrady a pár sklepů," řekl operační důstojník libereckých hasičů.

Podle starosty Kamenického Šenova Oty Raitera trvala průtrž mračen sotva hodinu. "Bylo to jako by se otevřelo nebe, sotva jsem stačil uklidit prkna, která jsem zrovna natíral," poznamenal. Ve městě zasáhla voda jen sklepy několika domů přímo u řeky. Škody jsou podle něj minimální.

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu spadlo na některých místech Českolipska a Semilska 20 až 40 milimetrů srážek. V některých místech se rozvodnily místní potoky a říčky, zaplavily zahrady a také sklepy několika domů, řekl operační důstojník libereckých hasičů.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Hasiči evakuovali z domů u břehů Ploučnice zhruba pět desítek lidí.

Z některých míst lidé hlásili krupobití, kanalizace nestačila vodu odvádět. V Petrovicích spadl přes silnici strom a hasiči ho museli odstranit.

Hasiči mají napilno

Provazy vody, které provázely odpolední bouřku, zaplavily na Děčínsku některé lokality. „Máme hlášeno hodně událostí,“ řekl Právu operační důstojník ústeckých krajských hasičů. Pod vodou jsou podle něj hlavně některé silnice a zahrádky.

Bouřky zasáhly také Mělnicko a Boleslavsko. Podle hasičů déšť zatím nezpůsobil větší škody. "Odpoledne registrujeme zatím jen tři výjezdy kvůli počasí na Mladoboleslavsku, všechny ke spadlým stromům, které nikoho nezranily," řekla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostkov.

Osmadvacet dětí a 12 dospělých z dětského tábora u Soumarského mostu na Prachaticku museli přestěhovat do základní školy ve Volarech. Je to preventivní opatření kvůli možnému příchodu dalších srážek, řekla jihočeská policejní mluvčí Anna Drdová. Hasiči v kraji evidují desítky žádostí o čerpání vody ze zatopených sklepů a nejrůznějších objektů.

Varování meteorologů

Podle meteorologů může v bouřkách spadnout 20 až 50 milimetrů srážek. Ve výjimečných případech mohou být doprovázeny také kroupami.

Intenzivní bouřková činnost bude v nejbližších hodinách postupovat dále k jihovýchodu. Bouřky meteorologové čekají, protože přes Čechy pomalu postupuje k východu okluzní fronta.

Už v pátek meteorologové v poněkolikáté prodloužili platnost výstrah před bouřkami a doprovodnými nebezpečnými jevy. Podle pátečního varování by měly bouřky sužovat Českou republiku minimálně do nedělního večera. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platila pro všechny kraje.  Současně varovali že přívalové deště při bouřkách mohou krátkodobě vzdout hladinu potoků.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám