Hlavní obsah

OKD dluží 17 miliard, Babiš zvažuje, že jí stát půjčí

Právo, Novinky, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Těžební společnosti OKD chybí na zajištění provozu do konce srpna až 400 miliónů korun. Stát prověří, za jakých podmínek by jí mohl půjčit. V úterý odpoledne to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO) po jednání s vedením těžební společnosti i horníky na Dole Darkov v Karviné.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš u budovy OKD v Karviné.

Článek

„Desátého června je výplatní termín, to firma zvládá vlastními prostředky. Ale na další výplatu 10. července už mohou peníze chybět. Byl jsem informován, že OKD proto hledá provozní úvěr v řádech stovek miliónů korun,“ řekl Babiš.

Výhled do konce srpna podle propočtů společnosti prý ukazuje, že na provoz chybí firmě 122 miliónů. „Ale podle výpovědi managementu to může být až 300 či 400 miliónů korun. Obrátili se na bankovní domy, ale ty to údajně odmítly,“ doplnil šéf hnutí ANO.

Babiš vedení OKD i horníkům přislíbil, že prověří a s koaličními partnery prodiskutuje, za jakých podmínek a jestli vůbec by stát firmě půjčil. „Nebyla by to dotace, ale byla by to půjčka, která by musela být zajištěná, musela by být vratná. Stát nemůže jít do nějakého rizika, že by se mu peníze nevrátily,“ upozornil.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vzadu v čele stolu) navštívil 7. června v Karviné v rámci své cesty po Moravskoslezském kraji společnost OKD, kde se setkal s managementem i s horníky.

Jak rychle by mohlo být jasné, zda vláda OKD půjčí, neřekl. „Musíme to zanalyzovat, na koalici to probereme, budu to řešit s naším právním oddělením, budeme se snažit, aby to bylo co nejdřív,“ řekl.

Termín uzavření Dolu Paskov zatím není

Ministr financí poukázal na to, že o osudu společnosti rozhodne insolvenční správce na schůzi věřitelů, která se uskuteční v srpnu. Při diskusi s manažery OKD a horníky přišla řeč i na uzavření Dolu Paskov.

„Nyní konkrétní termín není, je to otázka, kdo přijme to rozhodnutí. Jestli správce například neprodá tu společnost ve stávajícím stavu bez toho, aby rozhodl o uzavření dolu,“ sdělil. To, zda se bude jako ministr financí zabývat nyní také financováním Dolu Paskov, odmítl.

„V této chvíli má prioritu provozní financování OKD a ne financování Paskova,“ řekl Babiš. Na uzavření Paskova podle něj potřebuje OKD 1,3 miliardy, které by použila na odstupné pro horníky i náklady na zajištění šachty. „Ty peníze na to nejsou a v blízkém čase nebudou,“ připojil.

Horníci, kteří se v úterý s ministrem financí setkali, řekli, že se v podstatě nedozvěděli nic jiného.

Dluh převyšuje majetek o 10 miliard

OKD je od počátku května v úpadku. Insolvenční návrh na sebe podala sama společnost. Uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům více než 17 miliard korun a své závazky není schopna splácet, přičemž její majetek nedosahuje ani hodnoty sedmi miliard. [celá zpráva]

Do insolvenčního řízení se už se svými pohledávkami přihlásilo přes 120 věřitelů, kteří po OKD chtějí celkem více než deset miliard korun.

Anketa

Měl by stát půjčovat stamilióny zadlužené OKD?
Ano
3,8 %
Ne
96,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3715 čtenářů.

Související téma:

Reklama

Související články

Miliardář Tykač chce koupit OKD

Finančník Pavel Tykač nabídl, že koupí černouhelnou společnost OKD. Je součástí skupiny, kterou kromě něj tvoří odboráři a podnikatel René Holeček. OKD je...

Soud jmenoval prozatímní věřitelský výbor OKD

Krajský soud v Ostravě ustanovil prozatímní věřitelský výbor těžební společnosti OKD. Ten má tři členy: železničního dopravce AWT, zdravotní pojišťovnu Revírní...

Výběr článků

Načítám