Hlavní obsah

OKD chce od státu miliardu

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Těžební firma OKD požádala o pomoc stát prostřednictvím státní firmy Prisko. Kvůli útlumu těžby na Darkově, který si vyžádalo rozšíření nákazy koronavirem, totiž nemá dostatek peněz.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Důl Darkov OKD

Článek

„Požádali jsme, aby Prisko jako zástupce státu neslo náklady na útlum. Ty jsme dosud platili my. Požádali jsme proto o proplacení 1,2 miliardy korun,“ potvrdila předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková s tím, že částka by měla pokrýt potřebu firmy, aby byla zachráněna a plnila dál všechny závazky včetně vyplácení mezd zaměstnancům.

To, že by stát nepomohl, si Staňková nepřipouští. Současně odmítla, že kvůli úsporám hrozí snižování platů, nebo dokonce propouštění horníků.

Kdy dojde k obnovení těžby na Dole Darkov, neřekla, ani jak dlouho bude OKD na Karvinsku ještě těžit. „Naším původním záměrem bylo pokračování těžby do roku 2025 s postupným útlumem v jednotlivých lokalitách. Dnešní situace OKD, nepředvídatelnost vývoje cen uhlí a stav ekonomiky naší země ale mohou tuto dobu ovlivnit,“ poznamenala.

Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě v pátek zrušila mimořádná opatření zavedená kvůli šíření koronaviru na Karvinsku. Povolila akce nad 100 lidí i návštěvy ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Města a obce v okrese Karviná už rovněž nemusí pravidelně provádět dezinfekci veřejných prostranství. Zrušení opatření KHS oznámila na svých internetových stránkách.

Mimořádná opatření se ruší

Opatření souvisela s ohniskem nákazy nemoci covid-19 v karvinském Dole Darkov společnosti OKD. Kvůli tomu se 25. května neuvolnila část opatření, která se rušila jinde v Česku.

Povinnou dezinfekci nařídila KHS od 28. května. Hromadných akcí se taky nyní může účastnit až 500 lidí, což je limit stanovený nařízením ministerstva zdravotnictví.

Koronavirus se na Darkově šířil už před měsícem

Koronavirus

V souvislosti s Dolem Darkov společnosti OKD je dosud v evidenci hygieniků 470 pozitivně testovaných lidí. Je mezi nimi 314 zaměstnanců dolu (včetně 22 polských pendlerů) a 149 jejich příbuzných.

Dalších sedm pozitivně testovaných jsou lidé z jiných  firem, které v dole provádějí třeba údržbu. V celém Moravskoslezském kraji se od po­čátku pandemie nakazilo 1755 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Přibylo sedm nakažených horníků z Darkova

Dalších devět nakažených hlásí hygienici z karvinského ohniska na dole Darkov. Od neděle vzrostl počet pozitivně testovaných na covid-19 u sedmi horníků na...

Výběr článků

Načítám