Hlavní obsah

Okamurovu stížnost bude u ÚS řešit Rychetský, připraví více variant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stížností senátora a uchazeče o prezidentský post Tomia Okamury se bude u Ústavního soudu jako zpravodaj zabývat jeho předseda Pavel Rychetský. V pátek o tom informoval generální sekretář ÚS Tomáš Langášek. Rychteský chce připravit více variant návrhů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Jak Langášek upozornil, Rychetský dostal případ přidělen na základě standardního rozvrhu práce. Jako zpravodaj bude kolegům připravovat podklady.

"Všechna rozhodnutí, včetně rozhodnutí procesních, si atrahovalo plénum Ústavního soudu," dodal Langášek.

"Připravím několik variant," řekl Rychetský ČTK. Soudci poprvé společně zasednou v pátek 4. ledna, poté znovu v pondělí a podle potřeby i v dalších dnech.

Ve hře je odklad voleb, což je v pravomoci Ústavního soudu. Stejně tak se ale mohou volby konat v daném termínu, zatímco se budou ústavní soudci zabývat Okamurovou stížností.

"Bude skutečně záležet na většinovém názoru pléna," uvedl Rychetský. V plénu nyní zasedá 13 soudců, koncem ledna jejich počet poklesne na 12. Ke zrušení jakékoliv právní normy nebo její části je potřeba devět soudců.

Okamura se na ÚS obrátil se zpochybněním stávající úpravy přímé volby prezidenta. Chce zrušit podmínku 50 000 podpisů nutnou pro nominaci kandidátů, stejně tak jako některé paragrafy prováděcího zákona. Zároveň se dožaduje toho, aby ÚS zrušil rozhodnutí ministerstva vnitra a nejvyššího správního soudu. Obě instituce odmítly senátorovu registraci do prezidentské volby.

První kolo voleb by se mělo uskutečnit 11. a 12. ledna. Okamura jej navrhuje odložit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám