Hlavní obsah

Okamura vyfoukl spiklencům Janečka, spojku k Le Penové

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drama v rozpolceném klubu Úsvitu pokračuje. Skupina kolem šéfa poslanců Marka Černocha, kteří oznámili záměr trhnout se od předsedy Tomia Okamury a založit si novou stranu, ve středu veřejně Okamurovi nabídla smír. Ten ale vstup do jejich nové strany nejen odmítl, ale rovnou se spiklencům pokusil vypálit rybník.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Janeček na archivním snímku

Článek

Zahájil totiž jednání s předsedou OK strany Jiřím Janečkem, se kterým dosud vyjednávali i Černoch a spol. Janeček byl pro ně spojkou k francouzské Národní frontě a Marine Le Penové, se kterou chtěl nový subjekt zahájit užší spolupráci. A Janeček Okamurovi kývl.

„Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura se dohodl s předsedou Občanské konzervativní strany Jiřím Janečkem na zorganizování jednání předsedů spřízněných stran a hnutí s cílem zahájení práce na společné platformě, prosazující konzervativní evropské hodnoty a přímou demokracii,“ stojí v prohlášení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

To Okamura zaslal médiím s Janečkem a poslancem Úsvitu Radimem Fialou, který se k odpadlíkům nepřidal a zůstal předsedovi loajální. „Vítám každou platformu, které se podaří sjednotit euroskeptické strany. Je pro blaho republiky, aby spolu tyto strany a hnutí začaly spolupracovat,“ vyjádřil se pro Právo Janeček, který se hodlá sejít i s Černochem.

Vzbouřenci Okamuru trumfují

Vzbouřenci ale ve středu také vytáhli trumf: Okamura doufá, že záměr vybudovat novou stranu nepodpoří členská konference, které se kromě devíti členů hnutí zúčastní ještě 35 členů grémia. Člen předsednictva a mluvčí Úsvitu Jan Zilvar, který se přidal k Černochovi, ve středu Právu řekl, že konferenci podle stanov svolá on a že očekává, že se přikloní k jejich záměru.

„Očekávám, že pan Okamura přehodnotí své postoje, uvědomí si, že byl v předsednictvu přehlasován, a že se Úsvit postaví k situaci čelem,“ řekl Zilvar, který chce členskou konferenci svolat ve čtvrtek. Proběhnout by měla do deseti dnů. Okamura přitom ještě dopoledne tvrdil, že se členská konference k odpadlíkům nepřikloní.

Deset poslanců pod vedením Černocha Okamurovi nabídlo, aby do jejich nové strany vstoupil. Odmítli Okamurova slova o puči a zrádcích: podle nich se Okamura choval autoritářsky.

„Tomio Okamura dobře ví, že naše výtky a mé výtky vždycky v první řadě slyšel právě on,“ řekl poslanec Karel Fiedler. Podle něj Okamura prosazoval přímou demokracii, kterou se sám neřídil.

Babiš poslance neloví

Okamura reagoval slovy, že do jiné strany vstupovat nebude: „Řekl jsem, že se zrádci a zákulisními hráči spolupracovat nehodlám. Budu ale spolupracovat na plnění programu hnutí Úsvit, a to s kýmkoliv.“ Za rozkolem v Úsvitu podle něj mohou stát členové jiných stran.

„Dozvídám se v kuloárech, že naše poslance už loví jiné strany. O pět poslanců prý má zájem hnutí ANO. Psal jsem Andreji Babišovi SMS, a ten mě ujistil, že o žádné přeběhlíky zájem nemá. Mám to od něj černé na bílém,“ sdělil Okamura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám