Hlavní obsah

Okamura podepsal smlouvu sám se sebou

– Praha
Právo, Jan Martinek

V kauze rozpadlého hnutí Úsvit neustále vyplouvají na povrch podezřelé smlouvy, které měly oba znesvářené tábory uzavírat. Kuriózní je smlouva, jejíž text má Právo k dispozici a kterou předseda Úsvitu Tomio Okamura podepsal sám se sebou. Předseda Okamura to odmítl, účetnictví Úsvitu podle něj šetří policie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Článek

Kontrakt se jmenuje „Smlouva o poskytování mediálního poradenství“ a je uzavřená mezi Okamurou a hnutím Úsvit v září 2013. Okamura podepsal smlouvu dvakrát: jednou sám za sebe coby poskytovatel mediálního poradenství, jednou za Úsvit. Spolupodepsán je místopředseda Úsvitu Jan Zilvar, který je dnes na straně vzbouřených poslanců.

Cena za mediální poradenství byla určena podle předpokládaného výsledku ve volbách. Součástí kontraktu je i tabulka, ze které vyplývá, že pokud by Úsvit získal ve volbách sedm procent, což se stalo, získal by Okamura od hnutí 46 miliónů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Okamura si připravil přepočet, kolik mu z toho kápne. Tvrdil, že díky svým zkušenostem s médii to dokáže a bude realizovat mediální výstupy. Realita byla taková, že z toho financoval svoje aktivity, a ne aktivity Úsvitu. Předsednictvo to nejprve schválilo s tím, že je smlouva podezřelá. Definitivně jsme smlouvu zarazili kvůli auditu (který proběhl loni v březnu) a nařídili předsedovi, aby ji vypověděl,“ řekl Právu Zilvar.

Okamura: Nebylo to vhodné, nakonec z toho sešlo

Okamura, kterého klub vyloučil ze svých řad, nejprve reagoval, že je to nesmysl. „Požádal jsem policii o zadržení účetnictví, protože se s ním manipulovalo. Nevím, co kdo za mými zády falšoval. Už jsem byl podat vysvětlení, aktéři včetně Zilvara budou předvoláni,“ řekl Právu.

Později si vzpomněl. „Ta smlouva nikdy nebyla realizována. Zpočátku Vít Bárta (bývalý předseda Věcí veřejných, který pomáhal Úsvitu s rozjezdem, pozn. red.) se svým týmem spočítali, kolik peněz jsem dal do založení Úsvitu, když ještě neexistoval. Platil jsem x miliónů ze svých řádně zdaněných peněz. Nedala se napsat darovací smlouva, takže jsme to udělali tak, že můj tým bude zajišťovat analytické práce,“ vysvětlil Právu Okamura.

Smlouvu podle něj vypovědělo celé předsednictvo, hlasoval pro to i on sám. „Uvědomil jsem si, že to není vhodné. Plnění bylo nulové,“ řekl Právu.

Vzbouřenci chtějí po Okamurovi vrátit 760 tisíc a upozorňují na podivné platby, které hnutí vyplácelo společnostem ATM a 10 minutes. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura

Foto: www.hnutiusvit.cz

Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Okamura se hájí, že jde o částku, kterou financoval svou kampaň v doplňovacích volbách v Senátu na Zlínsku. Smlouvu se společností ATM, která, jak zjistila ČT, má sídlo v bezdomovecké chatrči, podepsalo celé předsednictvo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám