Hlavní obsah

Okamura chce zestátnit exekutory

Novinky, Václav Lang
Aktualizováno

Poslanecký klub hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury navrhuje zestátnění exekutorů, které Okamura nazývá „státem posvěcenou lichvou“. Podle šéfa hnutí by exekutoři měli být placeni soudy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura se členy poslaneckého klubu Úsvitu přímé demokracie

Článek

„Je naprosto nehorázné, když na lidské bídě inkasuje vyvolený exekutor i miliardy ročně,“ prohlásil Okamura ve středu na tiskové konferenci.

Jeho hnutí proto připravilo poměrně radikální variantu. „Řešením naprosto nezvladatelné situace exekucí je deprivatizace, tedy opětovné zestátnění exekutorské činnosti,“ uvedl Okamura, který by se v tomto případě přimlouval za přijetí německého či rakouského vzoru.

Podle něj by tak exekutoři v praxi nebyli jen soudy pověření, ale také soudy placení vykonavatelé. „Skončil by tak byznys s dluhy,“ řekl šéf hnutí.

Úsvit si chce v blízké době nechat vypracovat analýzu rakouské a německé legislativy v oblasti exekucí a na jejím základě předloží změnu soudního řádu.

Nejedná se ale o jediný návrh z dílny hnutí Úsvit přímé demokracie. Jak ve středu informoval Okamura, uskupení předložilo v minulých dnech novelu občanského zákoníku, která ruší placení DPH za pozemky u novostaveb. „Daňový výnos podle našeho názoru nevyváží škody, které tento paragraf přináší. Tedy zdražení vlastnického bydlení a zpomalení stavebnictví, což negativně ovlivňuje ekonomiku i pracovní místa,“ zdůvodnil.

Exekutoři se brání

Exekutorská komora prostřednictvím své mluvčí Petry Báčové zdůraznila, že soudní exekutoři vykonávají přenesenou působnost státu, který tuto svou povinnost nezvládal. „Jsou nezbytnou součástí programu pro dobře fungující stát, nikoliv jeho překážkou. Jsou společensky potřebnou a prospěšnou profesí. Je proto tristní, pokud se pro různé subjekty z iracionálních důvodů stávají terčem v kampaních,“ řekla Novinkám Báčová.

Podle ní se Česká republika svou praxí podobá většině blízkých zemí. „Jejich statut úředních osob a způsob odměňování z nákladů exekuce hrazených dlužníkem je stejný jako v ostatních vyspělých zemích Evropy,“ uvedla s tím, že soudní exekutoři jako samostatné subjekty působí prakticky v celé západní a střední Evropě s výjimkou Německa, zatímco státní exekutoři jsou doménou zemí bývalého Sovětského svazu.

„Není akceptovatelné jakýmkoliv způsobem spojovat lichvářské postupy s činností soudních exekutorů. Soudní exekutor může konat pouze na základě exekučního titulu, a to až poté, co exekuci zahájí soud,“ vzkázala mluvčí Okamurovi s tím, že formulace, které užil, jsou neseriózní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám