Hlavní obsah

Odsuzujeme postup Ruska, sdělil Sobotka po jednání o Ukrajině

Aktualizováno

Vedení Bezpečnostní rady státu v neděli po jednání ve Strakově akademii odmítlo postup Ruska na Ukrajině a shodlo se, že musí následovat návrat k diplomatickým jednáním. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na pondělní schůzce evropských ministrů postup Ruska odsoudí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Schůzky v sídle vlády se účastnil kromě předsednictva ve složení premiér Bohuslav Sobotka a ministři financí Andrej Babiš, zahraničí Lubomír Zaorálek, obrany Martin Stropnický a vnitra Milan Chovanec také předseda správy hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.

„Shodli jsme se, že to, co se nyní odehrává na Ukrajině, je porušení mezinárodního práva a suverenity státu. Byla chyba, že se vyřadila diplomatická cesta. Nejlepší a jediné možné řešení je návrat k diplomatickému řešení,“ zdůraznil na brífinku po jednání Sobotka.

„Dohodli jsme se, že by (ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který zítra odjede na jednání evropských ministrů zahraničí) měl vyjádřit odmítavý postoj k ruskému postupu,“ uvedl a dodal, že není možná další eskalace násilí.

„Rovněž podporujeme zachování územní integrity Ukrajiny,” uvedl Sobotka. Podle něj by o případných změnách měli rozhodnout sami občané bez vojenského nátlaku.

Dodal, že zatím není důvod svolávat zasedání celé Bezpečnostní rady státu, protože nebylo zaznamenáno nic, co by ohrožovalo v této krizi Českou republiku.

Česko má zásoby plynu

Zaorálek už dříve postup Ruska odsoudil a po jednání vedení rady své stanovisko zopakoval. Podle něho bychom se mohli dočkat toho, že Rusko bude zasahovat v kterékoli jiné zemi. Uvedl, že si pak nedokáže představit, jak by se dalo s Ruskem dále jednat o bezvízovém styku. Podle něj Česko nezaznamenalo zvýšení počet žádostí o azyl.

Dodal, že je přesvědčen, že ruští občané na Ukrajině nejsou ohroženi.

Vedení Bezpečnostní rady státu rovněž schválilo podporu vyslání mezinárodních pozorovatelů na Ukrajinu.

Co se týče možného krizového scénáře, který by mohl nastat, je Česká republika plně připravena, sdělil premiér. Země má zásoby plynu pro případ, že by došlo k přerušení dodávek z Ruska. Standardní zásoby jsou podle něj na tři měsíce. Do Evropy putuje přes Ukrajinu zhruba 80 procent ruského plynu. Dodávky z Ruska kryjí přibližně 75 procent české spotřeby plynu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám