Hlavní obsah

Odstupující ministr Dobeš zvažuje ukončení členství v LIDEM

Aktualizováno

Pavel Dobeš, který v pondělí skončí v čele ministerstva dopravy, uvažuje o ukončení členství ve straně LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake. Řekl to v neděli v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Pavel Dobeš (LIDEM)

Článek

„V pondělí mám ještě řadu setkání, tak potom uvidím,“ řekl Dobeš v narážce na úvahy o vystoupení ze strany.

Podivil se nad tím, že nikdo z vedení LIDEM s ním nechce hovořit. „Stále čekám na nějakou bližší komunikaci se členy předsednictva. Tu bych po roce a půl očekával, že někdo zvedne telefon a že se třeba sejdeme na patnáct minut.“

Dobeš odmítl nařčení, včetně těch od Peake, že podléhal politických tlakům, mimo jiné i premiérovi Petru Nečasovi (ODS). „Jsme koaliční vládou, ta má nějakou hlavu a tou hlavou je premiér. A jestli chce premiér vědět, jaké kroky se činí, tak na to má právo,“ řekl.

Uvedl, že za jeho vedení resortu dopravy bylo dosaženo několika významných úspěchů. Připomněl obnovení čerpání fondů z EU i úspory na železnici díky jednokolovému výběrovému řízení s pevnou cenovou nabídkou. Nad Dobešem nějakou dobu visela hrozba demise kvůli nefunkčnímu registru vozidel.

Ministerstvo začalo vyplácet škody za registr

Ministerstvo dopravy už také podle Dobeše začalo vyplácet náhrady za škodu způsobenou nefunkčním centrálním registrem vozidel. Zatím se to podle něj týká pěti až deseti žádostí, celková částka se řádově pohybuje v miliónech korun.

Podle Dobeše budou zatím takto vyplaceni ti lidé, kteří byli schopni vyčíslit své škody a jejichž žádosti ministerstvo uznalo. O požadavcích na úhradu za nemajetkové újmy, jako je stres nebo jiné potíže způsobené registrem, mají rozhodnout soudy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám