Hlavní obsah

Odstřižení od SWIFT jen pro sedm bank? Česko bude chtít další sankce, řekl Fiala

Česko by chtělo, aby se odpojení od platebního systému SWIFT týkalo více ruských subjektů. Novinkám to sdělil premiér Petr Fiala (ODS). V pondělí se zástupci EU dohodli, že se odpojení bude týkat sedmi ruských bank. Jde o reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Fiala uvedl, že Česko bude rozšíření sankcí prosazovat na středečním jednání ministrů financí EU.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Je dobře, že EU jako celek a ve spolupráci s Velkou Británií, USA a Kanadou přistoupila i k odstřižení ruských bank ze systému SWIFT. Rozhodnutí by mělo zasáhnout významnou část ruského bankovního trhu,“ uvedl Fiala pro Novinky.

Zároveň podotkl, že ČR v pondělí prosazovala rozsáhlejší seznam. „S podobným postojem půjdeme dnes na jednání ministrů financí EU. Budeme prosazovat další sankce v dalších krocích,“ nastínil premiér.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Fiala během rozhovoru pro Právo.

Jednání ministrů financí formou videokonference je naplánováno na středeční odpoledne. Podle Fialy se opakovaně ukázalo, že přesvědčování ze strany středoevropských a východoevropských zemí EU vede k reálným výsledkům a přijímání tvrdšího postoje vůči Rusku.

EU odstřihne od SWIFT sedm ruských bank, Sberbank ušetřila

Ekonomika

EU se v pondělí shodla na tom, že odstřihne od mezinárodního platebního systému SWIFT sedm ruských bank. Třeba největší z nich – Sberbank – ale mezi nimi není, odpojena nebude ani banka částečně vlastněná ruským plynárenským gigantem Gazprom.

Podle úředníků obeznámených s rozhodnutím jsou sankcí zasaženy banky VTB, Bank Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvjazbank, Sovkombank a VEB.RF.

Systém SWIFT umožňuje transakce v hodnotě bilionů dolarů po celém světě.

Česko má zásoby plynu na měsíc, řekl Fiala poslancům

Domácí

Mluvčí vlády Václav Smolka k otázce sankcí podotkl, že prezidenti a premiéři členských států schvalují na Evropské radě pouze určitý politický směr.

„Není to tak, že by tam seděl (český premiér Petr) Fiala s (francouzským prezidentem Emmanuelem) Macronem a hlasovali o konkrétních jednotlivých sankcích, to poté dělají až ti pod nimi,“ uvedl pro Novinky.

Rozhodovací a legislativní pravomocí disponuje Rada EU složená z ministrů zodpovědných za projednávanou agendu. Ta rozhoduje o opatřeních, která pak připraví bruselský aparát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám