Hlavní obsah

Odsouzený exsenátor Novák u Ústavního soudu nepochodil

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijetí čtyřicetimiliónového úplatku rovná se čtyři roky za mřížemi. Tato rovnice se nelíbila jejímu hlavnímu hrdinovi, bývalému senátorovi Alexandru Novákovi (ODS). Ten se nesmířil s trestem za korupci a domáhal se zrušení verdiktu ústavní stížností. Senát Ústavního soudu (ÚS) v čele se Stanislavem Balíkem mu ale vzkázal, že jeho stížnost odmítá jako zjevně neopodstatněnou.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Alexandr Novák na archivním snímku

Článek

Vlekoucí se kauza sahá až do roku 1999, kdy byl Novák starostou v Chomutově. Více než 40 miliónů korun měl dostat za svou pomoc při prodeji akcií Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti, které vlastnilo město, německé společnosti VNG.

Novák se hájil tím, že peníze přišly na účet pro jeho manželku jako půjčka na podnikání od jedné kyperské společnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve stížnosti tvrdil, že soudy se nezabývaly všemi důkazy, nelíbila se mu délka řízení ani to, jaký vyfasoval trest. „Námitky vznesené v ústavní stížnosti však již stěžovatel uplatnil v řízení před obecnými soudy, které se s nimi ústavně konformním způsobem vypořádaly v odůvodnění svých rozhodnutí,“ vypořádali se se stížností ústavní soudci.

Novák byl ve své době považován za jednoho z nejvlivnějších mužů ODS na severu Čech. V letech 1998 až 2002 vedl chomutovskou radnici, mezi roky 2000 a 2006 byl senátorem. Zasedal také ve výkonné radě ODS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám