Hlavní obsah

ODS zrušila buňky v Praze 10 a 11, kazily jí prý jméno

Právo, Jan Martinek
Praha
Aktualizováno

ODS od pondělního večera nemá oblastní sdružení v Praze 10 a v Praze 11. O pouhé čtyři hlasy o tom rozhodl republikový sněm strany, který zasedal v pražském hotelu Olympik. Návrh na zrušení stranických buněk podal předseda pražské organizace Filip Humplík. „Obě sdružení dlouhodobě poškozovala dobré jméno ODS,“ řekl Právu Humplík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Přiznal, že atmosféra na sněmu byla napjatá. „Bylo to poprvé, co republikový sněm rušil oblastní sdružení,“ řekl.

Členové z obou zasažených oblastí se mohou odvolat ke smírčímu výboru. Chtějí-li zůstat členy ODS, musí se znovu registrovat. „V obou oblastech jsou členové, u kterých bych chtěl, aby se vrátili, stejně jako členové, u kterých bych to nechtěl,“ uvedl Humplík, který nechtěl zmínit konkrétní jména.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

ODS v Praze 10 se vyčítala zejména podpora současné radnice v čele s ANO, které vede Radmila Kleslová, nyní starostka Prahy 10. Podle některých má kontroverzní minulost, měla spolupracovat se StB. Vedení ODS také vadilo, že strana na radnici hlasovala společně s komunisty.

"Nedávné umožnění zvolení Radmily Kleslové do pozice starostky Prahy 10 hlasy ODS a KSČM byla poslední kapka, nikoliv primární důvod mého návrhu na zrušení. Argument, že ODS není v koalici nemohu přijmout. Hlasování pro zvolení starostky a její rady nelze chápat jinak než jako podporu," napsal Humplík v dopise členům strany, který má Právo k dispozici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfka pražské organizace ANO Radmila Kleslová

Předseda ODS v Praze 10 Milan Richter a bývalý starosta městské části z hotelu Olympik odjel hned po hlasování. „Všechny argumenty, které zazněly, byly lživé. Vykládám si to tak, že ODS v Praze 10 dlouhodobě nesouhlasila s vedením ODS,“ řekl Právu. Členem ODS chce zůstat i nadále. „Já ODS neopouštím,“ řekl. Richter už Kleslovou dříve hájil, že jako místostarostka předložila negativní lustrační osvědčení, a vyvrátil, že by kdy hlasovali s KSČM.

Také ODS v Praze 11 měla dlouhodobě špatnou pověst. V kuloárech se říkalo, že bývalí členové, například bývalý starosta Dalibor Mlejnský, či dnešní předseda O.K. strany Jiří Janeček, měli stále na místní sdružení velký vliv.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dalibor Mlejnský na archivním snímku

"Dle mých informací dochází k ovládání oblastního sdružení bývalými členy ODS na Praze 11, jmenovitě především Daliborem Mlejnským, který během komunálních voleb kandidoval za své nezávislé hnutí. Projevuje se podivnými nárůsty členů o 10, ale také 40 členů z minuty na minutu," napsal předseda pražské ODS členům strany v dopise.

ODS už dříve rozprášila své buňky na Praze 4, Praze 12 a Praze-západ. Všechna sdružení se ale obnovila.

Reklama

Výběr článků

Načítám