Hlavní obsah

ODS zřejmě obsadí křeslo šéfa Sněmovny, může ji to ale stát ministerstvo

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už příští úterý se sejde Sněmovna na ustavujícím jednání, kde budou poslanci volit předsedu dolní komory. Strany rodící se koalice se o post třetího nejvyššího ústavního činitele nijak zvlášť neperou. TOP 09 a VV chtějí už předem přenechat funkci ODS.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Článek

A soc. dem. je pro první měsíce, přinejmenším do získání důvěry vládě, mimo hru. Tak to trojkoalice, která má 118 hlasů, už ohlásila. Opozičník by přitom mohl hladký nástup koalice do funkcí jen občas slovně opepřit. Předseda Sněmovny si nemůže kromě osobních a politických glos dělat, co chce.

Podle všeho se TOP a VV nerozhodly udělat gentlemanské gesto vůči ODS, ale o kupecké počty. Kdo bude mít šéfa komory, bude muset couvnout z jednoho ministerského křesla. Alespoň tak to koaličníci popisují.

„Myslím, že TOP 09 by neměla mít ambice obsadit místo předsedy Sněmovny, ale uvidí se na vyjednávání a také v tomto má plnou kompetenci předseda Schwarzenberg,“ řekl Právu místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek.

Podle šéfa Věcí veřejných Radka Johna nebudou jako nováčci o místo šéfa Sněmovny usilovat. „Funkce předsedy Sněmovny je silná pozice na úrovni ministra. Strana která by post obsadila, by musela počítat s tím, že se to zohlední při vyjednávání o rozložení sil ve vládě,“ sdělil Právu John.

Jenže právě v tom je možná další z „čertíků“, který může dohody ztížit. ODS totiž začala už v pondělí hovořit o tzv. dočasném předsedovi, který by funkci opustil poté, co vláda získá důvěru. Podle lídra ODS Petra Nečase by se v takovém případě jeho zvolení nemělo počítat do ministerské matematiky. „Přímá vazba na vládu by tam být neměla,“ řekl Právu Nečas.

Bendl? Němcová?

Tzv. dočasným šéfem komory byl v minulém volebním období také Miloslav Vlček (ČSSD), který ale nakonec vydržel ve funkci celé volební období. Tajná volba bez předchozích jasných dohod je totiž riskantní hrou.

Kdo by v čele Sněmovny měl nyní usednout, ale stále není jasné. Všichni vyjednavači včetně členů ODS se ale shodují, že o jménech a poměru sil vůbec bude možné hovořit až po víkendovém kongresu ODS.

V kuloárech se přesto spekuluje, že horkým kandidátem na funkci šéfky Sněmovny by mohla být Miroslava Němcová. A to v případě, že nepůjde do vlády. Má za sebou osm let ve funkci místopředsedkyně komory, a tudíž ovládá složité parlamentní procedury. Jako nejstarší z bývalých místopředsedů už včera svolala na příští úterý ustavující schůzi Sněmovny.

Není však ani vyloučeno, že Nečas bude po kongresu chtít uspokojit někoho z „druhého stranického tábora,“ aby si zajistil klidné vládnutí. Tady se hovoří o dosavadním místopředsedovi Petru Bendlovi. Anebo o Pavlu Bémovi.

Úředník napoví

Ačkoli pro nováčky bývá funkce předsedy komory pro začátek tvrdý oříšek právě kvůli procedurám, jde o třetí nejvyšší ústavní funkci. Našli se v ní svého času jak Miloš Zeman, tak Václav Klaus. I když jsou pravomoci předsedy Sněmovny sešněrované zákonem o jednacím řádu, jde o důležitého reprezentanta státu navenek.

A ani servis, který má k dispozici, není zanedbatelný a rovná se servisu i platu premiéra. Tedy auto s řidičem k služebním i soukromým účelům, policejní ochranka, vila v Praze a měsíční hrubý plat po letošním čtyřprocentním snížení 158 304 korun. K tomu 33 tisíc čistého měsíčně jako náhrady, které dokonce o dvanáct tisíc převyšují i náhrady premiéra.

A pokud jde o zvládání dvousethlavé Sněmovny při schůzích, pojistkou nejen nováčkům v čele jednacího sálu je podrobný itinerář, který provází předsedu slovo od slova jednáním. Přísedící odborník z organizačního odboru Sněmovny je kdykoli připraven k nápovědě.

Reklama

Výběr článků

Načítám