Hlavní obsah

ODS se pustila do Schillerové: Pouhá úřednice plnící Babišovy pokyny

Novinky, zpe
Praha

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) popudila ODS. Modrým vadí, že Schillerová svazuje schválení daňového balíčku se zvýšením rodičovského příspěvku. První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija o šéfce státní kasy v pátek ve Sněmovně prohlásila, že je pouhou úřednicí, která plní pokyny premiéra Andreje Babiše (ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová ve Sněmovně

Článek

„Míra její demagogie je naprosto nehorázná od úřednice, která sedí na ministerském postu jen proto, že ji tam dosadil Andrej Babiš,“ prohlásila Udženija na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Vadí jí, že ministryně nejdříve chce mít jisté miliardy z daňového balíčku, a teprve potom chce schvalovat zvýšení rodičovského příspěvku, které vyjde na 8,6 miliardy korun.

„Paní ministryně by se měla omluvit, je nikým nevolena, je to úřednice, která jen plní pokyny premiéra,“ rozohnila se Udženija.

Narážela tak na to, že Schillerová nebyla zvolena ve volbách. Za ministryni si ji vybral Babiš, předtím působila jako náměstkyně ministra financí pro daně a cla.

Je to provázané z logiky věci, hájí Schillerová

Schillerová Novinkám řekla, že jak daňový balíček, tak vyšší rodičovský příspěvek jsou důležitými prioritami vlády. „Není tajemstvím, že každý rozpočet má příjmovou a výdajovou stránku a zákony jsou z logiky věci vzájemně provázané a projednávají se na jedné schůzi,“ uvedla.

Zvýšení rodičovské v ohrožení. Vláda si bere děti jako rukojmí, hřímá opozice

Domácí

ODS a další opoziční strany proto iniciovaly mimořádnou schůzi, která má být příští pátek a na které chtějí schválit navýšení rodičovského příspěvku.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová Novinkám sdělila, že by nepodporovala paniku, že se schválení rodičovské nestihne.

Rodičovská má vzrůst od roku 2020 ze současných 220 tisíc na 300 tisíc. Vyšší příspěvek budou moci čerpat rodiče dětí do čtyř let, kteří budou k lednu příspěvek ještě pobírat. Sněmovna musí předlohu ještě schválit ve třetím čtení, poté ji musí posoudit Senát a podepsat prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám