Hlavní obsah

ODS se kvůli dočasné vládě obrátí na lidovce a SZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Grémium ODS se v úterý ráno shodlo na tom, že nejlepší východisko ze současné situace je menšinová vláda s omezeným programem, která by zemi příští rok dovedla k předčasným volbám. Při jednání o takové vládě se chce obrátit nejdříve na své bývalé trojkoaliční partnery z KDU-ČSL a Strany zelených.

Článek

"Ukazuje se, že nynější situace nemá jiné racionální řešení," uvedl v úterý místopředseda občanských demokratů Petr Nečas po ranním zasedání stranického grémia.

Zatím není jasné, jak se vyvinou další jednání mezi ODS a ČSSD poté, co předseda sociální demokracie Jiří Paroubek oznámil, že až do hlasování o důvěře nebudou brát občanským demokratům telefony. [celá zpráva]

"Je otázkou, nakolik se sociální demokracie definitivně proměnila v diktátorem řízenou stranu, nebo nakolik je ještě demokratickou strukturou," reagoval na to Nečas. Dodal, že ODS je i přes toto vyjádření na jednání s ČSSD připravena.

Předseda ODS a designovaný premiér Mirek Topolánek chce svůj kabinet představit prezidentovi Václavu Klausovi v pátek. Podle Nečase zatím není jasné, kolik v něm bude členů ODS a kolik nestranických odborníků.

Lidovci jsou připraveni jednat

Úřadující předseda KDU-ČSL Jana Kasal prohlásil, že jeho strana je připravena jednat a čeká, s jakými návrhy ODS přijde.

"Uslyšíme, s čím ODS přichází, a podle toho se zařídíme," uvedl Kasal s tím, že schůzku s Topolánkem určitě neodmítne.

Po zemětřesení, které v KDU-ČSL vyvolalo jednání bývalého předsedy Miroslava Kalouska s ČSSD o vládě tolerované komunisty, se křesťanští demokraté zavázali, že nevstoupí do vlády závislé na KSČM.

Zelení se rozhodnou na základě programu

Šéf poslanců Strany zelených Ondřej Liška uvedl, že by souhlasil s menšinovou vládou ODS, která by měla jasné zadání, například přípravu rozpočtu. Zelení dříve prohlašovali, že preferují poloúřednickou vládu a předčasné volby v příštím roce.

"Jestli budeme preferovat menšinovou vládu ODS nebo nějakou poloúřednickou vládu, to bude záležet na programu, jaký si tato vláda dá do vínku," uvedl šéf poslanců Strany zelených Ondřej Liška. "Dovedu si představit i model, že by to bylo v gesci pana Topolánka, ale kabinet by byl složen z takzvaných úředníků," uvedl Liška.

Pokud menšinovou vládu ODS podpoří ve Sněmovně i poslanci KDU-ČSL a SZ, stále to nebude stačit na vyslovení důvěry. Dohromady mají tyto strany jen 100 hlasů a potřebují minimálně jeden navíc. Druhou půlku Sněmovny totiž tvoří ČSSD a KSČM. Na tom ztroskotal i projekt trojkoaliční vlády.

Reklama

Související články

Paroubek: ODS si musí porážku vypít do dna

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pátek večer po skončení společného jednání předsednictva ČSSD a poslaneckého a senátorského klubu oznámil, že Topolánkova vláda,...

Česko bude mít novou vládu v pátek

Česko bude mít novou vládu s největší pravděpodobností už v pátek. Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek v neděli v ČT v Otázkách Václava Moravce řekl,...

Výběr článků

Načítám