Hlavní obsah

ODS odmítla ultimáta kvůli přijetí fiskálního kompaktu

Grémium ODS odmítá ultimáta TOP 09 stran fiskálního kompaktu. Vedení ODS ve čtvrtek zopakovalo, že postoj strany je dlouhodobě konzistentní. TOP 09 v úterý oznámila, že bude chtít stanovit podpis dohody jako jeden z bodů připravované koaliční smlouvy. O stanovisku grémia ODS informoval mluvčí Tomáš Bartovský.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výkonná rada ODS na tiskové konferenci v Praze

Článek

"Přistoupení k fiskálnímu paktu přichází v úvahu jedině poté, co bude schválena finanční ústava a ústavní zákon o referendu o přijetí eura," usneslo se ve čtvrtek grémium občanských demokratů.

TOP 09 v úterý nečekaně přišla s požadavkem, aby se Česko připojilo ke skoro rok staré dohodě zemí EU, podle níž mají země do svého práva zabudovat pravidlo vyrovnaných či přebytkových rozpočtů v dobrých časech. Dohoda je závazná pro členy eurozóny, ostatní se mohou přidat. Loni v březnu, kdy se dokument podepisoval, zůstaly stranou jen ČR a Velká Británie. [celá zpráva]

Koaliční partnery požadavek zaskočil. ODS dlouhodobě preferovala přijetí finanční ústavy a připojení ke kompaktu podmiňovala přijetím eura, k čemuž by mělo být uspořádáno referendum.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám