Hlavní obsah

ODS nechá posoudit ústavnost evropské smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Reformní smlouvu, kterou ve čtvrtek v Lisabonu přijali představitelé EU, chce nechat Občanská demokratická strana posoudit Ústavním soudem. Usnesla se na tom v sobotu výkonná rada ODS v Plzni. Občanští demokraté chtějí od soudu slyšet, zda text odpovídá české ústavě.

Článek

Reformní smlouvu EU chce ODS předložit k posouzení Ústavnímu soudu "zejména z hlediska možných právních dopadů tzv. Charty základních práv a svobod do českého právního řádu," uvádí usnesení rady.

Předseda ODS Mirek Topolánek se už v pátek v Lisabonu vyjádřil pro schválení dokumentu parlamentní cestou, někteří senátoři a poslanci ODS by však dali přednost referendu.

Na tiskové konferenci v Plzni v sobotu Topolánek upřesnil, že vyslovil pouze osobní názor, obě cesty schválení jsou podle něj otevřené. "Pokud se ukáže, že tato reformní smlouva žádným způsobem nevytváří prostor pro změnu naší ústavy, tak není žádný důvod pro referendum," míní premiér.

O tom, zda je možné evropsou smlouvu nechat posuzovat soudem a za jakých podmínek, se už v Česku debatovalo před dvěma lety, kdy o posouzení textu euroústavy požádal dopisem předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského prezident Václav Klaus. Rychetský mu odpověděl, že soud se může zabývat jen oficiálním podnětem.

Posouzením u soudu se ratifikace pozastaví

Platí ale, že kdyby někdo podal oficiální podnět k zahájení řízení, v němž by se posuzoval soulad mezinárodní smlouvy s českým ústavním zákonem, ratifikační proces přijetí smlouvy by byl pozastaven až do vyhlášení verdiktu soudu.

Pokud by soud rozhodl, že eurosmlouva není v souladu s českou ústavou, musela by se česká ústava změnit. Žádost o prozkoumání textu soudem tak podle expertů může být součástí taktiky, kterou chce vláda oddálit platnost smlouvy do období po roce 2009, kdy má Česko unii předsedat.

Podle prvního místopředsedy opoziční ČSSD Zdeňka Škromacha Topolánek pouze hledá cestu, jak se vyhnout všeobecnému hlasování o dokumentu. Ústava se podle jeho názoru měnit nebude muset. "Je to pouze výmluva a snaha vyhnout se referendu," řekl. Dodal, že sociální demokraté budou ještě o nové smlouvě a jejím schvalování jednat. V každém případě ale pro ČSSD platí prosazování principu referenda.

Nové uspořádání i úřady

Evropská unie se na nové smlouvě, která má nahradit odmítnutou euroústavu, dohodla ve čtvrtek. Smlouva by měla reformovat unijní instituce a usnadnit a zefektivnit jejich fungování.

Do premiérovy ochranky nabourala žena

Před jednáním výkonné rady ODS se stala také kuriózní nehoda. Do doprovodného vozu premiéra asi hodinu před polednem nabouralo osobní auto.

Při nehodě se lehce zranila jeho pětašedesátiletá řidička, která nehodu pravděpodobně zavinila. Škodu policisté předběžně odhadli na 60 000 korun. Nehodu ještě vyšetřují.

Reklama

Výběr článků

Načítám