Hlavní obsah

ODS, lidovci ani TOP 09 slavit na Hrad nepůjdou

Novinky, sir, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci a senátoři ODS, lidovců ani TOP 09 se nezúčastní letošních oslav 28. října na Pražském hradě. ODS nepřijde kvůli neudělení státního vyznamenání pro Jiřího Bradyho. Podle KDU-ČSL se akce zvrhává v politikaření a vyřizování osobních účtů. TOP 09 poukazuje na chování prezidenta v posledních dnech, ale zejména udělení vyznamenání z loňska.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Pan prezident se neuctivě chová k tomuto státnímu svátku a snižuje kvalitu těch oslav,“ řekl předseda ODS Petr Fiala s tím, že se jeho klub k takovému postoji nemůže přiklonit a odmítá tak účast na oslavách 28. října.

„My nechceme být součástí této hry,” odůvodnil předseda lidovců Pavel Bělobrádek, podle něhož se poslanci a senátoři rozhodli na Hrad nejít.

„Letos absolvovat tuto záležitost na Pražském hradě by bylo kontraproduktivní,” dodal, a zároveň vyzval občany, aby si svátek připomněli. On sám si prý svátek připomene na pražském Vítkově.

Bělobrádek v souvislosti s neudělením ocenění Jiřímu Bradymu kvitoval slova mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka, že prezident zváží jeho ocenění při jiné příležitosti. [celá zpráva]

Orgie bolševické nestoudnosti, popsal Kalousek

„Již loňský ceremoniál v nás vyvolal velké rozhořčení, když prezident republiky vyznamenal čelné představitele předlistopadového režimu. Veřejně jsem to tenkrát na Hradě označil za orgie bolševické nestoudnosti,“ uvedl šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

TOP 09 očekává, že letošní oslava bude stejně kontroverzní a nedůstojná jako ta loňská, a proto se oslav odmítá účastnit. Na druhou stranu své neúčasti zástupci klubu litují.

„Je nám to velmi líto, protože odkaz 28. října a Pražský hrad pro nás představují významné symboly, které si prezident republiky přivlastňuje, ačkoli patří nám všem,“ řekl Kalousek. Podle něj TOP 09 vznik Československého státu uctí položením věnce k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám