Hlavní obsah

ODS jen hledá záminku, jak jednání skončit, řekl šéf pražské TOP 09

Právo, Novinky, dan, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda pražské TOP 09 František Laudát považuje rozhořčené reakce pražské ODS ohledně posledního vývoje jednání mezi stranami za nepřiměřené. Stále soudí, že si vyjednávači ODS jen hledají záminky, proč rozhovory s TOP 09 ukončit. Podle něj je velká koalice již „dávno upečená“.

Foto: Petr Horník, Právo

Dva na dva: Vítězný volební lídr TOP 09 Zdeněk Tůma (druhý zprava) zahájil jednání o možné koalici na pražské radnici s Bohuslavem Svobodou (napravo), který vedl kandidátku ODS. Zatím to ale vypadá spíše na spory než na koalici.

Článek

Předseda pražském ODS se ve středu nechal slyšet, že TOP 09 udělala krok do opozice a v jeho straně sílí hlasy, aby ODS jednala o velké koalici s ČSSD. [celá zpráva]

TOP 09 s úterý s ODS jednala, občanští demokraté ale jednání opustili poté, co na jejich adresu padl výrok, že si „vylhávají“ další záminky, aby zdůvodnili konec jednání s topkou a mohli přejít k jednáním s ČSSD. ODS vadilo i ranní prohlášení TOP 09, že ODS je napojena na podnikatelské struktury. [celá zpráva]

Na schůzce s ODS navíc podle něj nešlo o žádnou invektivu. „Výrok nebyl rozhodně namířen proti Bohuslavu Svobodovi (lídr ODS). Vyzval jsem vyjednávače ODS a stranu jako celek, aby zcela na rovinu řekli, zda se chtějí domluvit, a pokud ne, tak ať si nevylhávají zástupné argumenty a řeknou, že se spojí se soc. dem,“ řekl Právu Laudát.

Svoboda však tento výrok vzal osobně a obvinění ze lhaní na sobě nechtěl nechat. „Poté co se nám podařilo prosadit seznam zcela nových lidí, kteří by mohli zasednout v radě, poté, co se podařilo prosadit, že budeme jednat výhradně s TOP 09, mi někdo řekne, že lžu. Tak nevím, zda mohu s takovým člověk jednat dál,“ řekl Právu Svoboda. Dodal, že přesto všechno se spolu musí domlouvat dál.

Nečas: není důvod jednání přerušit

Premiér a předseda ODS Petr Nečas soudí, že by se Laudát za své výroky měl omluvit. „Pan Svoboda byl panem Laudátem obviněn ze lhaní, to je neuvěřitelné. A TOP 09 by měla zvážit, zda za urážlivé výroky by se neměla omluvit občanským demokratům,“ uvedl Nečas pro Právo. Na dotaz, zda to je důvod pro přerušení jednání, však Nečas reagoval, že si to nemyslí.

Podle Tůmy v úterý došlo jen k nedorozumění, a ne k urážkám. Laudát by se proto podle něj Svobodovi omlouvat neměl. „Ta interpretace pana Svobody byla dána zjitřenou atmosférou. Byl jsem u toho a vůbec to tak nebylo myšleno. Nebyla v tom osobní invektiva, proto si myslím, že je to na vysvětlení než na omluvu,“ podotkl Tůma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám