Hlavní obsah

ODS chce od Paroubka slyšet: Vrhače kamení jsem na Topolánka neposlal

Právo, Novinky, Jiří Mach, Jiří Ovčáček, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Místopředseda ODS Ivan Langer v pondělí vyzval předsedu soc. dem. Jiřího Paroubka a šéfa volebního štábu ČSSD Jaroslava Tvrdíka, aby se distancovali od nedávných útoku na šéfa ODS Mirka Topolánka, jímž se zabývala policie. Ta ve stejný den uzavřela vyšetřování a dospěla k závěru, že nikdo z týmu ODS navzdory podezřením si útočníky neobjednal. Tuto možnost přímo vyloučila.

Foto: ČTK

Zraněný Mirek Topolánek

Článek

Tvrdík v reakci jednoznačně odmítl, že by jeho strana stála za útokem na Topolánka.  

Podle policie útočníci házeli po Topolánkovi během jeho mítinku kamínky a syrová vejce. Z mítinku v Hustopečích ujeli čtyři aktéři v automobilu s pražskou poznávací značkou. Posléze se sami na policii přihlásili s tím, že byli najati za desetitisícové částky od „někoho z ODS“.

Zjištění Práva však vedlo k jiným stopám, jednoho z útočníků identifikovalo jako jednoho z pořadatelů na pohřbu Václava Kočky mladšího, jehož rodina dlouhodobě ČSSD podporuje.

Langer žádá Paroubka a Tvrdíka, aby veřejnost ujistili, že s útočníky na Topolánkových mítincích v Hustopečích a na Kraví hoře nemá nikdo z lidí kolem ČSSD nic společného. "Může volební štáb ČSSD vyloučit, že někteří z útočníků a provokatérů z Hustopečí a Kraví hory pracovali v minulosti jako ochranka na akcích ČSSD?“ ptá se dále Langer Tvrdíka a Paroubka. 

Dále by místopředsedu občanských demokratů zajímalo, zda může ČSSD vyloučit, že někteří z útočníků a provokatérů byli nebo stále jsou členy ČSSD. Pozastavuje se také nad členy ochranky na mítincích ČSSD před eurovolbami a žádá, aby strana veřejnosti vysvětlila, o jaké lidi se jednalo. Závěrem by chtěl Langer vysvětlit potenciální vazby útočníků na člena ČSSD Václava Kočku a jeho syna Jana Kočku.

Paroubek kontruje protiotázkou

Jiří Paroubek se v době zveřejnění výzvy ODS nacházel v rámci předvolební kampaně v Chomutově. "Reagovat mohu jen stejnou otázkou, jestli má volební štáb ODS něco společného s vajíčkovými útoky na ČSSD při našich mítincích," odvětil pro deník Právo Paroubek.

Šéf volební kampaně Tvrdík byl ale už výřečnější a jednoznačně odmítl, že by jeho strana stála za útokem na Topolánka.

"ČSSD s tím útokem nemá absolutně nic společného, to je Langerova interpretace, jakoby posunovat pravdu. My se kategoricky distancujeme a kéž by se byla ODS schopna distancovat také od vajíčkových útoků na ČSSD,“ řekl v pondělí Právu.

Nemůžu vědět, jestli někdo byl nebo nebyl členem ČSSD. Mohu vyloučit za sebe i svůj volební štáb, že někoho z těch útočníků znám.

Pokud se jedná o otázky, které ODS položila soc. dem., tedy například, zda může vyloučit možné napojení útočníků na lidi spojené s ČSSD, zda někteří z útočníků pracovali pro Lidový dům jako ochranka nebo zda někteří byli nebo stále ještě jsou členy ČSSD, Tvrdík Právu řekl: "Samozřejmě nemůžu vědět, jestli někdo byl nebo nebyl členem ČSSD. Mohu vyloučit za sebe i svůj volební štáb, že někoho z těch útočníků znám. Nikdy s nimi můj volební štáb nespolupracoval ani na oficiálních ani na neoficiálních aktivitách."

Podle Tvrdíka se lidé z jeho štábu ani on osobně nikdy s útočníky neviděli. "Můj volební štáb ani já osobně jsem je nikdy do služeb ČSSD nenajímal ani jsem se s těmi lidmi nikdy neviděl,“ prohlásil. Co se týče dotazu ODS, zda by mohla ČSSD vysvětlit vazby mezi členy rodiny Kočkových a útočníky, Tvrdík pouze sdělil, že o takovéto vazbě nemá žádné informace.

Langer na Paroubkovu protiotázku odpověděl, že od vajíčkových útoků už se ODS dávno distancovala. "Spojitost s vajíčkovými útoky jsme jednoznačně vyvrátili už před volbami do EP. Můžu znovu zopakovat, že jsme vajíčkové útoky nevyvolali, ani je nepodněcovali," řekl Právu Langer.

Reklama

Výběr článků

Načítám