Hlavní obsah

ODS chce na místopředsedu dolní komory Skopečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ODS navrhne na místopředsedu Sněmovny poslance Jana Skopečka, který vedl kandidátku SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) ve Středočeském kraji. Na středečním jednání o tom rozhodl poslanecký klub strany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Jan Skopeček

Článek

„Nechci být pasivním místopředsedou, který bude jen řídit schůze. Svou roli chci využít i v poslanecké agendě. V ekonomických otázkách chci působit aktivně,“ řekl Skopeček na tiskové konferenci.

Skopeček byl původně také kandidátem koalice na ministra financí. Funkci nakonec zřejmě obsadí první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura, který zájem v pondělí potvrdil.

,Mrzí, nemrzí, taková je politická realita,” odvětil Skopeček na dotaz Novinek, zda z výsledného obsazení ministerských postů není zklamaný.

Koalice si rozdělily ministerstva: SPOLU získá finance, PirSTAN vnitro

Domácí

Klub se dále zabýval nominacemi na předsedy třech výborů, které ODS mají připadnout. Do čele bezpečnostního výboru se má postavit Pavel Žáček, zdravotnický výboru má vést lékař Bohuslav Svoboda a výbor pro hospodářské záležitosti Ivan Adamec.

Šéfkou Sněmovny bude Pekarová Adamová, ANO má mít dva místopředsedy

Domácí

Předsedu a šest místopředsedů dolní komory bude plénum volit na ustavující schůzi, která začne v pondělí 8. listopadu. Do jejího by se měla postavit šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Místopředsednické posty se rozšířily z původních pěti na šest, aby měly ve vedení Sněmovny zastoupení všechny strany budoucího kabinetu včetně Pirátů, kteří mají jen čtyři poslance. Krok následně kritizovali zástupci ANO.

Hnutí STAN navrhlo svou místopředsedkyní Věru Kovářovu, Piráti rovněž stranickou místopředsedkyni Olgu Richterovou.

Obě se ve Sněmovně doposud věnovaly hlavně sociální politice a byly rovněž koaličními nominantkami do čela ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). To zřejmě nakonec obsadí lidovecká senátorka Šárka Jelínková.

Místopředsedou Sněmovny by mohl být Vondráček

Domácí

KDU-ČSL zatím kandidáta na místopředsednický post ve Sněmovně nepředstavila, ale podle kuloárních informací má jít o dosavadního šéfa klubu Jana Bartoška. Lidovci mají nominaci potvrdit ve čtvrtek ráno na jednání klubu.

Hnutí ANO, které odchází do opozice, mají připadnout zbylá dvě místopředsednická křesla. V úterý hnutí oznámilo, že nominuje exšéfa Sněmovny Radka Vondráčka a bývalou hejtmanku Karlovarského kraje Janu Mračkovou Vildumetzovou.

Hnutí SPD by na základě přesvědčení stran SPOLU a PirSTAN zastoupení v předsednictvu Sněmovny mít nemělo.

Reklama

Výběr článků

Načítám