Hlavní obsah

ODS by vyhrála volby, nejvíc si polepšili zelení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle volebního modelu agentury Mori by volby v srpnu vyhrála ODS se ziskem 33,9 procenta. Druhá ČSSD by získala 29,8 procenta. Do Sněmovny by se dostali také komunisté (13,1%), zelení (10,7%) a lidovci (6,3%). Mezi největší problémy ČR patří podle výsledků průzkumu ekonomika, politická situace a zdravotnictví.

Článek

ODS by volby vyhrála s mírným náskokem před sociálními demokraty. Komunisté by byli třetí s jednou desetinou nad třinácti procenty. Strana zelených by podle Mori měla skoro jedenáct procent a vstup do Sněmovny by uzavírali lidovci se ziskem přes šest procent.

V porovnání s průzkumem agentury Median, který vyšel minulý týden si pohoršila ODS, ČSSD a naopak si polepšili komunisté, zelení a lidovci. Strana zelených si proti průzkumu Medianu polepšila zdaleka nejvíce, o 4,1 procenta.

Agentura Mori dále prezentovala spokojenost s činností vlády a šéfů politických stran. V této kategorii si vedl nejlépe Jiří Čunek a Martin Bursík.

Spokojenost s činností vlády a šéfů stran (v %)
červensrpen
vláda1212
Mirek Topolánek1717
Jiří Paroubek1414
Martin Bursík2022
Jiří Čunek2427
zdroj: Mori

Podle indexu ekonomického optimismu je 21 procent respondentů přesvědčeno, že se ekonomická situace v ČR zlepší, naopak 38 procent si myslí, že se zhorší. Největší část, 41 procent věří, že situace zůstane stejná.

Za tři nejdůležitější problémy ČR označili respondenti ekonomiku a hospodaření státu, politickou situaci a zdravotnictví.

Podle průzkumu by se voleb zúčastnilo 65 procent oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS zvyšuje náskok před ČSSD

Volby do Sněmovny by v srpnu vyhrála ODS, hlas by jí dalo 35,2 procenta voličů. Strana si od července polepšila, ČSSD na ni ztrácí 3,5 procenta. V koalici...

Výběr článků

Načítám