Hlavní obsah

ODS a lidovci chtějí širší dohodu stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek zahájil další kolo jednání o nové vládě. Na schůzku ve Strakově akademii si v pátek ráno pozval úřadujícího předsedu lidovců Jana Kasala. Vyjednávací týmy ODS a lidovců se shodly na tom, že při sestavování nové vlády je potřeba shody všech stran kromě KSČM. Topolánek se v pondělí sejde se zástupci ČSSD a poté Strany zelených.

Článek

Zhruba hodinové schůzky, která byla podle účastníků informativní, se za ODS zúčastnili Topolánek, místopředseda Petr Nečas a šéf poslanců Petr Tluchoř, za lidovce Kasal a šéf senátorů Adolf Jílek.

Podle Kasala se o konkrétní podobě příští vlády nejednalo, bude prý na to čas ve chvíli, kdy se začne rýsovat nějaká politická dohoda. Dodal, že lidovci se chtějí účastnit nové vlády přímo, jsou ale připraveni působit také v opozici.

Topolánek se má sejít také se zástupci Strany zelených, poté se domluví na schůzce s ČSSD.

Jednání začala už v pátek, přestože premiér ve čtvrtek uvedl, že je zahájí až v pondělí. Původní termín se dle slov Kasala lidovcům nehodil.

ODS ve čtvrtek odmítla jednat výhradně s ČSSD, jak si přáli sociální demokraté. [celá zpráva]

Předseda soc. dem. Jiří Paroubek ve čtvrtek večer nabídl, že je ochoten kandidovat na šéfa Sněmovny a vzdát se tak třetího pokusu na sestavení vlády pro svoji stranu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Paroubek by vzal křeslo šéfa Sněmovny

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek vpodvečer na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že je ochoten kandidovat na post předsedy Sněmovny. ČSSD také znovu...

Výběr článků

Načítám