Hlavní obsah

ODS a ČSSD začnou jednat o programu případné vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se dohodli, že od středy zahájí jednání o programu případné koaliční vlády, které by se účastnily i další strany. Topolánek před schůzkou uvedl, že návrh ČSSD na vládu ODS, ČSSD a KDU-ČSL po celé volební období, zvaný Agenda 2010, představuje posun v jednání. V současné podobě ale není pro občanské demokraty přijatelný.

Článek

Po schůzce obou předsedů ani jeden z nich nechtěl komentovat, jestli to znamená posun v jednáních o kabinetu.

Před schůzkou Topolánek uvedl, že návrh ČSSD znamená určitý posun. "Nicméně to zdaleka není to, co bych si představoval jako program mé vlády," řekl.

ODS chystá svůj vlastní návrh na řešení povolební situace, který připraví místopředsedové ODS Pavel Bém a Petr Nečas spolu s ministry Tomášem Julínkem a Martinem Římanem. To, jestli má vzniknout vláda se třemi nebo čtyřmi stranami, ukáže podle Topolánka až dohoda stran o programu.

Topolánek si myslí, že návrh ČSSD je stále hlavně programem sociální demokracie.  Navíc ho považuje v řadě bodů za nekonkrétní a nedotažený. "Pokud to má být programový průsečík a má splňovat parametry hlubokého reformního programu, musí jít dál," řekl Topolánek.

Lidovci chtějí s ČSSD jednat

KDU-ČSL je ochotna jednat s ODS a ČSSD o vládním programu vypracovaným ČSSD. Ten je ale třeba zkonkretizovat a doplnit. Na schůzce vyjednavačů ČSSD a lidovců to uvedl úřadující předseda Jan Kasal s tím, že jeho strana je ochotna o této platformě jednat.

"Křesťanští demokraté vyjádřili připravenost účastnit se jednání. Věcně nic nebrání tomu, abychom začali diskutovat o problémech materiálu," řekl Kasal po schůzce novinářům. Dodal, že by se Agenda 2010 mohla stát podkladem programu případné vlády.

Se zelenými Paroubek nepočítá

Návrh ČSSD nepočítá se Stranou zelených. Podle Paroubka nemá tato strana zájem účastnit se kabinetu s delším mandátem. Navíc podle šéfa soc. dem. více stran v koalici nese s sebou více rizik.

Předseda Strany zelených se ale diví, že jednání o nové vládě teď vede ČSSD. "Zatím a snad ještě dlouho sociální demokracie nerozhoduje o tom, co se bude dít v české politice," tvrdí Bursík. Podle něj společná vláda občanských a sociálních demokratů a lidovců nemá velkou šanci prosadit hlubší reformy. Zelení chtějí volby co nejdříve a kabinet ODS, ČSSD a KDU-ČSL považují jen za skrytou velkou koalici.

ODS by ale zelené ve vládě chtěla, stejně jako KDU-ČSL.

Reklama

Související články

Paroubek se nečekaně sešel s Klausem

Prezident republiky Václav Klaus přijal v úterý dopoledne na Pražském hradě předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. O schůzku požádal Paroubek. Prezidentovi přednesl...

Výběr článků

Načítám