Hlavní obsah

ODS a ČSSD si v Praze notují a čekají na Tůmovu nabídku

Právo, ČTK, jov
Aktualizováno

Pražští občanští a sociální demokraté v pondělí ve Sněmovně debatovali o vzájemném průniku svých programů. Vyřešit zbývají už jenom čtyři sporné programové otázky, na zbytku je shoda. Obě strany ale zatím jasně neřekly, kterému koaličnímu uspořádání na pražské radnici dávají přednost. Jejich zástupci pouze prohlásili, že čekají na úterý, kdy vítěz voleb v hlavním městě, TOP 09, předloží návrhy koaličních smluv.

Foto: Petr Horník, Právo

Vůdce pražské ČSSD Petr Hulinský

Článek

„Naše jednání se týkalo především programových otázek,“ sdělil na tiskové konferenci ve Sněmovně šéf pražské ODS Boris Šťastný. Dodal, že občanští demokraté vyčkají do úterý, kdy jim TOP 09 předloží konkrétní nabídku ke koaliční spolupráci na radnici metropole. Kandidátem TOP 09 na post pražského primátora je Zdeněk Tůma, za ODS je to Bohuslav Svoboda.

Stejně hovořil lídr pražské soc. dem. Petr Hulinský. „Také zítra očekáváme nabídku TOP 09,“ uvedl. Zároveň ale dodal, že i přesto budou ČSSD s ODS nadále diskutovat o čtyřech sporných programových otázkách.

Podle vyjednavače soc. dem. Karla Březiny jsou těmito otázkami model financování velkých investičních akcí, což se týká například výstavby nové trasy metra D, bydlení, tarifní politika v MHD a metropolitní policie.

Ve zbývajících programových oblastech je mezi ODS a ČSSD shoda. „V ostatních oblastech jsme nalezli průnik,“ informoval šéf zastupitelů z řad občanských demokratů Rudolf Blažek.

Mezi občanskými a sociálními demokraty je podle Březiny v případě MHD shoda na jízdném pro děti do 15 let zdarma. Vyřešit se musí ještě otázky nezdražování jízdného a MHD zdarma pro lidi nad 65 let.

Nečas: Praha volila pravicově

Šéf ODS Petr Nečas po pondělním zasedání výkonné rady poznamenal, že podle něho většina pražských voličů volila výrazně pravicově, a dala tak najevo vůli po pravicovém uspořádání pražské radnice. Do vyjednávání pražských občanských demokratů o uzavření koalice pro pražský magistrát však vedení ODS vstupovat nebude.

"V ODS je tradičně respektován vysoký stupeň autonomie, který mají jednotlivá místní, oblastní či regionální sdružení ODS," podotkl Nečas s tím, že výkonná rada nemůže do vyjednávání zasahovat.

Případná velká koalice ODS a ČSSD v Praze vyvolává pnutí i mezi oranžovými. Pražský volební lídr soc. dem. Jiří Dienstbier mladší se totiž jasně vyslovil proti této variantě. Stal se kvůli tomu terčem kritiky svých spolustraníků, kteří dokonce usilovali o jeho odvolání z vyjednávacího týmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám