Hlavní obsah

ČSSD a TOP 09 se v Praze neshodnou na jízdném a sociálním bydlení

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Schůzkou TOP 09 a ČSSD pokračovalo v pátek jednání o tom, kdo v příštích čtyřech letech povede pražský magistrát. Vyjednavači stran jednali o programových shodách a neshodách. Podle vyjednavače TOP 09 Tomáše Hudečka se zatím se soc. demokraty nemohli dohodnout na výstavbě sociálních bytů či na zvýhodněném jízdném v pražské dopravě. Soc. dem. chtějí, aby jízdné neplatily děti do 15 let a senioři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vyjednavači o možnostech sestavení koaliční rady v hlavním městě Praze Tomáš Hudeček (TOP 09) a Karel Březina (ČSSD)

Článek

„Nejsme apriorně proti tomu, ale měli bychom nejdříve udělat prověrku financí. Podle našich informací stav financí dopravního podniku je spíše špatný a další braní peněz z dopravního podniku by bylo kontraproduktivní,“ řekl Hudeček. TOP 09 se také příliš nelíbí, že by soc. demokracie chtěla stavět sociální byty pro seniory.

Po schůzce s ČSSD TOP 09 začala ihned jednat s ODS. Podle Hudečka zatím nelze říci, že chtějí jako nejsilnější strana udělat koalici s ODS či ČSSD. Po jednání se soc. dem. uvedl, že možnosti jsou dále otevřené. „Touto schůzkou se koaliční dohoda neoddálila,“ řekl na dotaz, zda se dohoda přiblížila.

TOP 09 zmírnila své výroky týkající se nutnosti vyčistit magistrát od kontroverzních jmen. Těsně po volbách její lídři říkali, že problém bude hlavně při programových jednáních. Nyní na dotaz, zda bude při sestavování koalice důležitější shoda na programu či na jménech, Hudeček uvedl: „To je předčasné tvrdit, nyní jednáme o programu a dál jsme se nedostali.“

Také ČSSD podle jejího vyjednavače Karla Březiny nepreferuje ODS nebo TOP 09. Lídr soc. dem. Jiří Dienstbier původně trval na tom, že je proti koalici s ODS, ale čtvrteční pražský krajský výkonný výbor ČSSD přijal usnesení, který mu nařídil vyjednávat bez rozdílu s oběma stranami. „Nedostal vynadáno, ale musí stejně jako každý sociální demokrat usnesení výkonného výboru respektovat, a to je vyjednávat jak s ODS, tak s TOP 09,“ řekl Právu Březina.

Reklama

Výběr článků

Načítám