Hlavní obsah

Odposlechy dokazují, že Rath o úplatku moc dobře věděl

David Rath si byl v pondělí večer dobře vědom toho, že si jde do domu své známé Kateřiny Pancové a jejího přítele Petra Kotta v Rudné u Prahy pro úplatek. Podle zjištění Práva to dokazují odposlechy všech zúčastněných, které policie pořídila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslance a hejtmana Davida Ratha (ČSSD) odváží policejní auto z budovy protikorupční policie, kde na něj byla uvalena vazba.

Článek

Z odposlechů je zřejmé, že firmy, které se měly podílet na rekonstrukci zámku v Buštěhradě, uzavřely dohodu o tom, že navýší cenu zakázky o deset procent. Navýšení mělo činit 24 miliónů, a mělo být výslovně řečeno, což policie zdokumentovala, že sedm miliónů z této sumy dostane tehdejší hejtman Rath. Vyplývá to z materiálů, kterými policie doprovodila oznámení o zadržení poslance.

Rath se přitom brání, že byl pouze na přátelské návštěvě a o penězích v krabici od vína vůbec nevěděl.

Dobře informovaný zdroj Právu v této souvislosti sdělil, že informace, kterou přineslo čtvrteční Právo, o tom, že Rath se měl o sedm miliónů dělit ještě s někým jiným, se nezakládá na pravdě.

Rekonstrukce byla vyčíslena na 215 miliónů. Dana Kysucanová z Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy vysvětlila, že na projekt nebyly poskytnuty žádné eurodotace, je ve fázi hodnocení. Peníze, které se našly u Ratha, tak musely mít jiný původ.

Veřejná zakázka však byla podle policie od samého počátku zmanipulovaná. Jeden z inženýrů vypracoval formální nabídky čtyř firem, které se výběrového řízení měly zúčastnit. Šlo o firmy Metrostav, stavební společnost BAK, Subterra a PSG-International.

Proti nim stála nejlevnější nabídka firmy Konstruktiva Branko. Ta tím pádem vyšla z řízení jako vítěz, neboť byla z finančního hlediska nejvýhodnější.

Rath byl pro operaci klíčovou postavou

Rath přitom při manipulaci se zakázkami nebyl jen podružnou postavou v plánu, který dal údajně dohromady partnerský pár Kateřina Pancová (ředitelka kladenské nemocnice) a exposlanec Petr Kott. Z titulu své funkce hejtmana měl největší vliv na to, kdo bude vybírat vítěznou firmu Konstruktiva Branko, a mohl i ovlivnit to, aby zakázka byla ušita na míru. Navíc pak mohl nechat vše posvětit krajským zastupitelstvem.

„Byl hejtman a měl tedy vliv, přístup k informacím i k rozhodovacím procesům,“ řekl důvěryhodný zdroj Práva seznámený s vyšetřováním. O jeho nezastupitelném místě v plánu na získání miliónových provizí z chystané opravy zámku svědčí koneckonců i fakt, kolik peněz krátce před pondělním zatčením dostal v krabici od šesti lahví vína.

Jak Právo zjistilo, v policejním usnesení o Rathově obvinění je totiž zadokumentovaná přesná částka, kterou detektivové při pondělní večerní razii hned po návštěvě Ratha u Pancové s Kottem našli. Bylo to čtrnáct miliónů korun a vyšetřovatelé mají jasno, že šlo o úplatky z buštěhradské zakázky. Polovinu peněz objevili ve zmíněné krabici od vína v tašce, kterou měl u sebe Rath na ulici před domem Pancové v Rudné u Prahy.

Na druhou půlku narazili přímo v domě Pancové a Kotta při jejich zatýkání. Jestli si je měli rozdělit jen oni dva, nebo někdo další, to zatím není jasné. Nicméně Rath s největší pravděpodobností dostal nejvyšší částku.

Až následná prohlídka vily Pancové pak dovedla policisty k dalším třiceti miliónům nalezeným pod podlahou, ale ani zde dosud není zřejmé, na co byly určeny a komu přesně patřily. Šéf­ka kladenské nemocnice stejně jako její partner totiž stále odmítá vypovídat.

Rath se nechtěl dělit

Mnoho lidí zarazil fakt, že z hejtmanství, které podezřelé či nadhodnocené zakázky zadávalo, je obviněn pouze jeho již bývalý šéf Rath. „Nechtěl se dělit, tak proč by do toho někoho dalšího zasvěcoval,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj, který zná okolnosti případu.

Jak ale měla policie jasno, že právě v pondělí večer a právě v domě Pancové má Rath přebírat „krabici se sedmičkou“?

Původně se hovořilo o tom, že detektivové měli uvnitř skupiny obviněných či podezřelých svého informátora či prostředníka, který mohl dokonce předání částky přímo zadokumentovat. „Nikdo takový tam nefiguroval, a to ani z žádné z těch firem,“ podotkl zdroj Práva. Vysvětlení je nakonec jednoduché.

Detektivové už řadu měsíců monitorovali a sledovali hlavní aktéry kauzy, a to nejen pomocí mobilních operátorů, ale i prostorových odposlechů. Je otázka, jestli policisté nastrčili štěnice přímo do vily Pancové, nebo rozhovor aktérů odposlouchávali na dálku.

Kdo promluví první?

Pondělní večerní schůzky s rozdáváním vína se totiž účastnili jen Rath, Pancová a Kott, a nikdo z nich podle zdroje Práva s policií nespolupracoval. Ale policisté mají setkání podle zdroje Práva zdokumentované. A teď čekají, zda kromě Ratha promluví i někdo další.

Může jim k tomu pomoci skutečnost, že ústecký okresní soud poslal do vazby i všech sedm zbylých obviněných, kteří byli zatčeni spolu s Rathem. Potvrdila to státní zástupkyně Lenka Bradáčová s tím, že u většiny stíhaných soudci uznali všechny důvody pro vazby, tedy obavy před útěkem, ovlivňování svědků nebo možného pokračování v trestné činnosti.

„Pouze u jedné osoby je důvod vazby koluzní, tedy obava před ovlivňováním svědků,“ řekla k tomu Bradáčová. Za mřížemi tak skončila i Pancová s Kottem.

Jejich společný obhájce Tomáš Sokol uvedl, že proti uvalení vazby na své klienty podal podobně jako advokáti dalších obviněných stížnost. O té bude rozhodovat Krajský soud v Ústí nad Labem.

Všichni stíhaní byli ve čtvrtek rozvezeni do různých věznic v republice tak, aby nemohli být v kontaktu. O jaké káznice se přesně jedná, však Bradáčová nechtěla hovořit. Také odmítla spekulace o tom, že by případ jejím podřízeným z ústeckého kraje nenáležel.

„Kauza vznikla na základě trestního oznámení, které bylo podáno na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně a to následně rozhodlo o tom, že věcně i místně příslušné je naše státní zastupitelství. Není to tedy tak, že bychom se my zaměřili na nějakou osobu,“ konstatovala žalobkyně.

Anketa

Věříte Davidovi Rathovi, že je obětí připravené léčky v politicky vykonstruované kauze?
Ano, blíží se volby
15,5 %
Ne, případ vypadá jednoznačně
76,8 %
Něco na tom může být
7,7 %
Celkem hlasovalo 36842 čtenářů.

Aktéři kauzy Rath

Adam Černý (33)

Advokát, který zastupuje Ratha. Spolumajitel kanceláře Heřmánek & Černý zastupoval i společnost Bestsport ve sporu o uznání pohledávky za Sazkou, angažuje se v nadaci Zdeňka Milera, již založila vnučka známého výtvarníka. Stojí v čele představenstva firmy Koch & Koch, která pro Středočeský kraj vytvořila webový portál tojecool.cz, který někteří odborníci označili za nekvalitní a předražený.

Kateřina Pancová (41)

Ředitelka kladenské nemocnice, členka předsednictva ČSSD a spolupracovnice Ratha. S ním spolupracovala již v LOK, spolu vlastnili firmu Paracelsum, donedávna stála v čele příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, kterou nechal Rath založit v roce 2009 a která měla zastřešit nemocnice.

Petr Kott (49)

Lékař, bývalý poslanec za ODS (byl vyloučen), v roce 2006 podpořil kontroverzní zákon o neziskových nemocnicích, který prosazoval tehdejší ministr Rath. Později šéfoval pobočce VZP ve Středočeském kraji, je spolupracovníkem Ratha.

Pavel Drážďanský (50)

Šéf stavební společnosti Konstruktiva Branko, která vyhrála výběrové řízení na rekonstrukci buštěhradského zámku. 

Lucia Novanská (32)

V minulosti zastávala významnou funkci ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv, dnes členka představenstva společnosti ML Compet. Tu si podle médií Středočeský kraj najal pro přípravu tendrů po celém kraji, zejména pak u dostaveb krajských nemocnic v Příbrami, Kladně a Mladé Boleslavi. Firma patří Miroslavu Lepilovi, místopředsedovi středočeské krajské organizace ČSSD, v minulosti ji vlastnil Filip Bušina, někdejší Rathův spolupracovník, stíhaný pro stamiliónové daňové úniky.

Ivana Salačová (52)

Šéfka stavební společnosti Fisa ze Slaného, která se mimo jiné podílela na rekonstrukci budovy gymnázia v Hostivici.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám