Hlavní obsah

Odmítněte vágní prohlášení vlády, vyzval Klaus poslance

Aktualizováno

Bývalý prezident Václav Klaus považuje programové prohlášení vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) za vágní. Sněmovna by měla prohlášení odmítnout, mimo jiné proto, že některé zákony, o nichž se v materiálu hovoří, jsou nejasné a není zřejmé, v jaké podobě by měly být prosazeny. Klaus to v úterý uvedl na tiskové konferenci svého institutu.

Václav Klaus k programu vládyVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Nás popuzuje a zlobí, že je ve vládním prohlášení pouze nazvána celá řada zákonů, z jejichž názvů prostě nelze vůbec nic usuzovat ohledně jejich politického směřování či koncepce. Jsou to pro nás jen prázdné přísliby," řekl Klaus.

Jako příklady zmínil zákony o kultuře, o cestovním ruchu, o podpoře sportu či o státním zastupitelství. Jednotlivostí, s nimiž nemůže souhlasit, je však prý celá řada. Za "falešný příslib" označil zákon o státní službě, který podle něj bude mít zcela opačný dopad, než věří vládní koalice - sníží prý kvalitu a zvýší rigiditu státních úředníků.

Dalším prázdným příslibem jsou podle Klause slova o provedení prověrky mandatorních výdajů. Vadí mu, že prohlášení neuvádí konkrétní změny, které by měly tyto výdaje snížit. Za hrubou chybu považuje rozhodnutí nezavádět školné ani zápisné na vysokých školách. "Naše opožďování za světem bude jen a jen pokračovat," poznamenal.

O vyslovení důvěry Sobotkově vládě bude v úterý hlasovat Sněmovna. Koalice ČSSD, ANO a lidovců má pohodlnou většinu 111 hlasů. Pro získání důvěry musí vláda získat nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám