Hlavní obsah

Odložené školné zrušíme po volbách, slibuje ČSSD

Právo, jov

Soc. dem. v pondělí odmítla záměr ministerstva školství zavést na veřejných vysokých školách odložené školné. O plánu informovalo Právo. ČSSD vzkázala ministru školství Josefu Dobešovi (VV), že pokud bude po volbách vládnout, odložené školné zruší.

Článek

Stínový ministr školství za soc. dem. a senátor Marcel Chládek zdůraznil, že jeho strana dlouhodobě jakoukoliv podobu školného odmítá. „Zásadně proto nesouhlasíme s aktuálním pokusem ministra Dobeše zpoplatnit veřejné vysokoškolské studium,“ uvedl včera Chládek. „Pokud ČSSD po příštích volbách převezme vládní odpovědnost, bude trvat na zrušení tohoto kroku,“ doplnil stínový ministr.

Chládka také zarazila informace, že resort školství plánuje za studii, jak nejlépe odložené školné zavést, zaplatit přes tři milióny korun. „Toto považuji za další nehorázné vyhazování peněz v resortu ministerstva školství. Již v minulosti resort doslova vyhodil z okna desítky miliónů za studie, které se ve výsledku ukázaly jako zbytečné,“ sdělil Chládek.

Resort školství počítá se školným až 10 tisíc za semestr. Ročně by tedy studium vyšlo až na 20 tisíc. Systém by měl fungovat od roku 2013.

Splátky později nejsou řešením

Člen školského výboru Sněmovny Ivan Ohlídal (ČSSD) je přitom přesvědčen, že odložené školné, kdy by částku spláceli studenti v průběhu zaměstnání, až by jejich plat dosáhl průměru, není řešením.

Efekt sociální bariéry se podle Ohlídala pouze přesune na pozdější dobu. „Mnoho absolventů totiž bude splácet školné v době, kdy budou budovat své rodinné zázemí a kdy budou potřebovat další půjčky například na pořízení vlastního bytu atd.,“ uvedl Ohlídal.

ČSSD v případě převzetí vládní odpovědnosti hrozí nejen zrušením případného odloženého školného, ale také přepracováním nového vysokoškolského zákona, pokud bude vládou prosazen. Kabinet má nyní k dispozici věcný záměr této normy. „Tento předložený věcný záměr je totiž v mnoha směrech pro soc. dem. nepřijatelný,“ vysvětlil Ohlídal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám