Hlavní obsah

Odejděte, opakuje ČSSD členům, kteří mají usednout v Rusnokově vládě

Aktualizováno

Sociální demokracie stále trvá na tom, aby členové strany, kteří zamíří do vznikající vlády premiéra Jiřího Rusnoka, vystoupili z ČSSD. Ze šesti doposud potvrzených jmen ministrů jsou tři z ČSSD – vedle ministryně spravedlnosti Marie Benešové jde i o ministra zahraničí Jana Kohouta a šéfa resortu práce a sociálních věcí Františka Koníčka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Představitelé ČSSD

Článek

„Na vzniku Rusnokovy vlády se ČSSD nepodílí a nevysílá do ní žádné své členy. Ti, kteří tam přesto vstoupí, by měli z ČSSD odejít,“ napsal v textové zprávě Sobotka.

Sociální demokracie již dříve uvedla, že účast ve vznikající vládě je neslučitelná se členstvím v ČSSD. Nezdá se však, že by záležitost nyní chtěla řešit příliš aktivně.

„Pro ČSSD je stále v nynější politické krizi klíčové hlasování o rozpuštění PSP ČR, které se uskuteční 16. nebo 17. července. Do té doby je třeba se věnovat získání podpory dalších parlamentních stran a většiny 120 hlasů, to má z hlediska státu přednost před řešením otázky členství několika lidi v ČSSD,” míní místopředseda Michal Hašek.

„Osobně bych kolegům, kteří byli osloveni premiérem Rusnokem jako odborníci doporučuji na dobu jejich vládního angažmá přerušit členství v ČSSD,aby bylo zřejmé, že fungují jako odborníci, nikoliv zástupci ČSSD. Na výsledek hlasování o rozpuštění PSP bude samozřejmě ČSSD reagovat podle situace a rozhodne o dalším postupu,” dodal.

Nebuďme hysteričtí, nabádá Tejc

„Já v tomto smyslu myslím, že bychom neměli být hysteričtí. Ta vláda je, přepokládám, přechodná a to, co je důležité, je, abychom se snažili všichni přesvědčovat ostatní strany směrem k tomu, aby byla rozpuštěna Poslanecká sněmovna a konaly se v září volby,“ řekl v pondělí šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc k současným prioritám.

„Pokud se nám nepodaří rozpustit Sněmovnu, zvažuje ČSSD možnost ucházet se o druhý pokus sestavení vlády,“ dodal Sobotka, který tak zopakoval páteční překvapivé stanovisko. Sociální demokraté do té doby odmítali účast na vládě, která nevzejde z nových voleb.

V tomto smyslu přijalo vedení strany usnesení. Když se ukázalo, že Benešová v rozporu s ním kývla na Rusnokovu nabídku, uvedl Sobotka, že členy, kteří navzdory usnesení přijmou místa ve vládě, vedení ČSSD vyzve, aby stranu opustili. Benešové se podle jejích slov zatím žádné takové výzvy nedostalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám