Hlavní obsah

Odbory se s vládou na růstu platů nedohodly

Aktualizováno

Zástupci vlády a odborů se na středečním jednání nedohodli na růstu platů ve veřejném sektoru, který odbory očekávají kvůli vysoké inflaci. Po jednání to uvedl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČMKOS Josef Středula

Článek

Další jednání se podle Středuly uskuteční 7. června.  „Vláda nepřišla s žádným návrhem,” konstatoval odborový předák, aniž by konkretizoval, jaká byla očekávání odborů, případně jejich návrhy.

Průměrný plat ve veřejné sféře byl 44 782 korun, což je více než v soukromém sektoru. Středula argumentoval, že někteří zaměstnanci mají platy jen nad hranicí 23 000 korun. „Zaměstnanci státu by měli dostat přidáno,” tvrdí Středula s tím, že odbory požadují zachování kupní síly.

Školské odbory žádají zvýšení platů nepedagogů. Alespoň o deset procent

Věda a školy

Odbory požadují rovněž růst minimální mzdy. Vláda avizovala, že by ráda zavedla automatický valorizační mechanismus. Minimální mzda je momentálně 16 200 korun. Pobírá jí zhruba 139 000 lidí.

Podle Středuly by vláda ráda uzavřela dohodu do 15. června. Růst platů chtějí odbory od července. Nevyloučil ani možné protesty.

„Pokud vláda nebude reagovat, odblokujeme rozzlobení zaměstnanců,” řekl Středula, podle něhož by lidé mohli vyrazit před Úřad vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám