Hlavní obsah

Odbory netrvají na růstu platů o pět procent, když se přidá letos

Odbory netrvají pro příští rok na růstu platů ve veřejném sektoru o pět procent, pokud by se přidávalo už letos. Spokojily by se s menším zvýšením, ale o několik měsíců dřív. Po čtvrtečním jednání se zástupci ministerstev práce a financí to řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Článek

S přidáním tří procent peněz na platy pro příští rok, jak se dohodla koalice, odboráři nesouhlasí. Podle náměstka ministryně práce Petra Šimerky jsou na stole všechny varianty, ministerstvo financí nyní možnosti propočítá.

Koalice se koncem dubna při jednání o konvergenčním programu dohodla na schodku rozpočtu pro příští rok, a tedy i tříprocentním růstu objemu peněz na platy. Odbory nesouhlasí a žádají víc. Vadí jim i to, že s nimi o přidání předem nikdo nejednal. Středula neřekl, o kolik a od kdy by platy podle představ odborů měly přesně růst.

"My jsme kreativní. Třeba už v srpnu, nám to nevadí. Hledáme řešení, které by neznamenalo změnu objemu financí v roce 2016, ale už letos," uvedl předák.

Jednou z věcí, která je také ve hře, je rozdělení peněz - do tarifů či jinak. Středula zmínil i "dvě komplikace" - přidání ve státní službě a ve zdravotnictví, které se financuje ze zdravotního pojištění. Taková situace se řešila už loni. Úředníci a další pracovníci dostali přidáno od listopadu, zdravotníci pak od ledna o něco víc.

S variantami se seznámí ministr financí, ministryně práce a premiér. Podle jejich stanoviska budou pak jednání pokračovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám