Hlavní obsah

Odborníci grilovali zástupce ministerstva kvůli opatřením proti covidu

Právo, špf

Kvůli covidu se v úterý u kulatého stolu pod záštitou Senátu střetl zástupce ministerstva zdravotnictví Jan Marounek s pozvanými odborníky z oblasti imunologie, advokacie či infektologie. Zazněla kritika nedostatečného odůvodnění opatření tak, aby nebyla protizákonná či je Nejvyšší správní soud neshodil.

Foto: Novinky

Dodržování nošení roušek na ulici.

Článek

Odborníci se vymezili také proti plošnému testování ve školách antigenními testy nebo neuznávání naměřených protilátek.

Infekcionista Jiří Beneš, který působí ve Fakultní nemocnici Bulovka, nevidí jako důvodné povinné respirátory pro všechny.

Opakované infekce covidem jsou vzácné

Domácí

„Nechci říkat, že je špatné nosit masku. Vůbec ne. Z mého pohledu by ale bylo lepší, kdyby jejich nošení bylo individualizované. Potřeba masek je velmi rozdílná pro jednotlivé lidi,“ řekl na setkání.

Covid podle něj „není chřipčička“, není ale potřeba dělat přehnaná opatření.

Napomenutí za urážlivou dikci

Proti tomu se ostře ohradil za resort zdravotnictví Marounek. „Je tu řada jiných studií, které nezpochybňují, ba naopak prokazují účinnost té bariéry,“ řekl.

Část řečníků označil za popírače respirátorů, za což byl následně pro urážlivou dikci napomenut.

„Z pohledu medicíny je důležité, jestli se tady to onemocnění vyskytuje, nebo ne, a jestli má potenciál se nekontrolovaně šířit,“ pokračoval Marounek.

Do koše jde rekordní počet vakcín

Domácí

Reagoval tak na výhrady, že při současně nízkém počtu nakažených i hospitalizovaných se stále vydávají další opatření.

K protilátkám má na ministerstvu proběhnout v září další debata. Současné stanovisko resortu je zamítavé: neuznávat, není to relevantní, chybí studie.

Na dotaz, proč u lidí s oficiálním potvrzením je možné uplatnit metriku 180 dnů bezinfekčnosti, Marounek řekl: „Ta je stanovena na základě toho, že podle studií je málo pravděpodobné, že během 180 dnů se nakazíte znovu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám