Hlavní obsah

Od vlády dostane ocenění za léčbu konopím, od soudu možná až pět let vězení

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dušan Dvořák ze společnosti "Konopí je lék" zahájil letos pomocí marihuany léčbu cukrovky i rakoviny. Údajně se mu podařilo již zachránit životy lidí postižených zhoubným nádorem a vláda hodlá v pátek organizaci odměnit oceněním. V srpnu přitom skosila policie na Dvořákově pozemku na 800 rostlin a žalobce jej podezřívá z šíření omamných a psychotropních látek, za což mu hrozí až pětiletý trest.

Foto: Reuters

Konopí je lék, tvrdí aktivisté stejnojmenné organizace.

Článek

Společnost "Konopí je lék" obdrží v pátek večer z rukou premiéra Jana Fischera ocenění od Vládního výboru pro zdravotně postižené. Organizátoři tají, za jakou činnost cenu dostane, ale podle informací Novinek porota zřejmě ocenila její webové stránky a udělí jí Cenu VVZPO za publicistické práce zaměřené na problematiku zdravotního postižení.

Cenu převezme Dvořák od Fischera na slavnostním večeru v Lichtenštejnském paláci v Praze. Dvořáka přitom prostějovský státní zástupce podezřívá z přechovávání nadměrného množství drog.

Dvořák a jeho společnost se totiž zaměřuje na výzkum léčebných vlastností marihuany, přičemž spolupracuje s mezinárodními institucemi. Jenže naráží na právní normu, v létě mu policie sklidila pole s 800 rostlinami.

"Ta cena má být za pomoc zdravotně postiženým i za poskytování informací, protože na tom webu www.konopijelek.cz je přesně popsáno, jak mají pacienti postupovat a je to hodně navštěvované. Jsme i v databázi Národní knihovny,“ řekl Dvořák. 

"Kandidáty vybírala nezávislá porota, pan Fischer tu cenu pouze předá,“ ujistil Novinky vládní mluvčí Roman Prorok.  

Nejsem společensky nebezpečný, brání se Dvořák

Dvořák se se svou pěstírnou vůbec netajil a na státním zastupitelství sám nahlásil, co a za jakým účelem pěstuje. 

Státní zastupitelství v Prostějově ale v srpnu muselo reagovat na udání a policisté pak zkontrolovali konopné pole v Ospělově na Prostějovsku na Dvořákově pozemku. Policisté zde naměřili přes dvě procenta látky THC a sklidili přes 800 rostlin. Podle Dvořáka to odporuje verdiktu Ústavního a Nejvyššího soudu s tím, že nebyla prokázána společenská nebezpečnost.

Foto: www.konopijelek.cz, Právo

Dušan Dvořák z Konopí je lék

“Loni Ústavní soud vydal verdikt, který zavázal státní orgány k tomu, že nemohou takto svévolně postupovat. Znakem každého trestného činu je jeho společenská nebezpečnost, takže musí napřed vykonat tu práci, aby dokázali, že jsem opravdu společensky nebezpečný svým jednáním, a teprve potom mohu zasáhnout,“ sdělil Dvořák Novinkám.

Jeho společnost údajně nikdy konopí neprodávala, ale svým pacientům je dávala zdarma. "Kdybych měl popisovat, jak 60leté babičky chodí po barech a shánějí konopí, tak je to na černou kroniku,“ řekl Dvořák s tím, že z hlediska pouliční hodnoty marihuany mu byla způsobena škoda za 77 miliónů korun.

Konopí však bylo určeno na léčbu a výzkum, zdůraznil Dvořák. "Měl jsem rozjednanou spolupráci s Palackého univerzitou v Olomouci a Hebrejskou univerzitou v Jeruzalémě,“ posteskl Dvořák. 

Rok, nejvýše pět let

Státní zástupce Ivo Černík je však přesvědčen, že postupoval správně. "Podle našeho názoru to není v rozporu s usnesením Nejvyššího soudu a obecně platí, že každé pěstování marihuany potažmo jiné psychotropní látky je zakázáno. Bez ohledu na to, za jakým účelem to bylo pěstováno,“ vysvětlil Černík.

Odkázal také na to, že Nejvyšší soud se tehdy zabýval případem starší ženy, která u sebe měla pouze "mastičku a pár rostlinek“. Černík připustil, že argumenty obhajoby o prokazatelnosti společenské nebezpečnosti mohou být u soudu zohledněny, ale musí být prokázány.

"V situaci, kdy tam bylo skoro tisíc rostlin, z našeho úhlu pohledu byla trestná činnost spáchána,“ dodal nicméně Černík a potvrdil, že Dvořákovi hrozí rok až pět let ve vězení. 

Od mastiček k léčbě rakoviny

"Vyšetřujeme to v současné době jako podezření z šíření omamných a psychotropních látek. Čekáme na expertízu, která vyhodnotí obsah THC v rostlinkách, a podle výsledku budeme postupovat dále,“ doplnil žalobce. 

Nezisková organizace Konopí je lék se dlouhodobě zabývá lékařským využitím marihuany a má za sebou úspěchy v léčbě Parkinsonovy choroby, artritidy či roztroušené sklerózy. Od října ale rozšířila své pole působnosti, podle Dvořáka totiž zjistili, že konopím lze léčit i cukrovku nebo rakovinu, přičemž nová léčba slaví úspěchy.

Kdyby bylo povolené pěstovat konopí pro léčebné účely, děti na onkologických centrech by nemusely zažívat muka.
Dušan Dvořák

"Od října, kdy jsme si sem pozvali Ricka Simpsona, který má za sebou 2 500 vyléčených pacientů, na celorepublikový sjezd, jsme začali léčit i rakovinu. A už máme v ČR lidi vyléčené z rakoviny, kteří měli zcela jednoznačně umřít. Například třináctiletý chlapec, kterého už nechtěli ani vzít na operaci, pak jeden starší pán a další lidé vyléčení z cukrovky,“ uvedl Dvořák. 

Ten má za sebou již bohatou praxi ve výrobě různých mastí a prášku z konopí s vysokým obsahem THC. Pomáhalo to podle něj především lidem s Parkinsonovou chorobou nebo s roztroušenou sklerózou, snižovalo to křeče, zlepšovalo hybnost, doporučoval to také na lupénky, vředy nebo na artritis kloubní. "Kdyby bylo povolené pěstovat konopí pro léčebné účely, děti na onkologických centrech by nemusely zažívat muka,“ dodal Dvořák. 

Příčinu současného stavu vidí především v neochotě zákonodárců nejen v ČR, kteří podléhají mocným farmaceutickým lobby. 

"Tuto vládní cenu veřejně věnujeme paní Libuši Bryndové, které je nejvzdělanější bylinkářkou konopí v Česku a možná i v Evropě a namísto toho, aby paní Bryndové stát zaplatil turné po nemocnicích a vzdělávání lékařů, jde paní Bryndová 18.prosince v Táboře ve svých požehnaných letech již potřetí k soudu jako zločinec,“ uzavřel Dvořák. 

Reklama

Výběr článků

Načítám