Hlavní obsah

Očkovat proti covidu by se nechala jen třetina lidí v Česku

Jaroslav Soukup, Novinky, Jaroslav Soukup

V případě dostupnosti vakcíny proti koronaviru, s jehož pandemií se letos potýká prakticky celý svět, by se nechala očkovat třetina lidí v ČR. Plyne to z šetření mezinárodního projektu National Pandemic Alarm, který od jarních měsíců mapuje postoje a nálady veřejnosti v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Bulharsku.

Článek

Ochotu nechat se naočkovat deklarovalo v průzkumu 36 procent respondentů. Odmítavý postoj zaujímá 45 procent dotazovaných a zbývajících 19 zvolilo odpověď nevím.

„V případě, že bude vyvinuta účinná vakcína proti koronaviru, jsou výrazně ochotnější nechat se očkovat muži než ženy. Mezi ženami naopak více rezonuje odmítavý postoj či nerozhodnost ohledně očkování,“ uvedl průzkum s tím, že častěji jsou rezervovanější k očkování lidé na Moravě a obyvatelé větších měst.

Dvě třetiny Čechů se vakcínou proti covidu-19 očkovat nechtějí

Domácí

„Zajímavé je, že s vyšším vzděláním stoupá míra rezervovaného přístupu k očkování. Mezi respondenty s vyšším a vysokoškolským vzděláním 64 procent dokonce očkování odmítá či spíše odmítá,“ poukazuje Ondřej Veis, jednatel Českého národního panelu a ředitel výzkumné agentur NMS.

Lidé byli dotazováni i na souhlas s posledními opatřeními, která byla vládou přijata k omezení šíření nákazy, jako je omezení maloobchodního prodeje či omezení volného pohybu osob. Souhlas deklarovaly dvě třetiny lidí.

Třetina slovenských učitelů považuje očkování za přípravu na čipování lidí

Evropa

„Čtvrtina (24 procent) souhlasí se všemi nařízeními, 40 procent potom s většinou z nich,“ uvádí průzkum.

Šetření proběhlo od 30. října do 2. listopadu a zapojilo se do něj 1725 respondentů.

Anketa

Nechal/a byste se v případě dostupnosti vakcíny očkovat proti novému koronaviru?
Ano
35,2 %
Ne
60,8 %
Nevím
4 %
Celkem hlasovalo 1361 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám