Hlavní obsah

Očkovaný muž se nakazil. Jakou mutací, se neví

Týden po návratu z dovolené strávené v Chorvatsku a Slovinsku začalo muže (39) šimrat v nose, objevila se lehká rýma a trochu zalehlé dutiny. Test ukázal na covid-19, přestože byl Jan H. naočkovaný už před dvěma měsíci. Jakou mutací se nakazil, se ale zatím neví, laboratoř zatím známé varianty vyloučila.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Před třemi lety by mě to ani nenapadlo řešit s lékařem. Covid-19 jsem neprodělal a očkoval jsem se, jak nejdříve to bylo možné. Ale pak mě týden po návratu z dovolené začalo šimrat v nose, a jak mi ukázal antigen pozitivitu, neváhal jsem. Nechal jsem se otestovat PCR testem,“ popsal muž z Prahy s tím, že kdyby si měl test hradit, asi by si to rozmyslel.

Protože k projevům onemocnění došlo u Jana zhruba týden po návratu ze zahraničí, doptával se ještě dodatečně laboratoře, jaká varian­ta covidu dokázala jeho očkování vakcínou od Pfizer/BioNTech prorazit.

„Psal jsem e-mail s tímto dotazem a laboratoř mi odpověděla, že ve vzorku nebyla prokázána mutace L452R, tedy nejde o variantu delta, takzvanou indickou mutaci. Stejně tak to není podle jejich diskriminačního PCR testu ani varianta beta (jihoafrická, pozn. red.), ani gama (brazilská, pozn. red.),“ doplnil nakažený.

Provozovatelé často bezinfekčnost hostů nekontrolují

Domácí

„V práci jsem v kontaktu jen s plně očkovanými. Venku, v terénu, v MHD nebo v obchodech, jsem byl vždy s respirátorem. Vůbec nevím, kde jsem se mohl nakazit, zda za hranicemi, nebo až v Praze,“ dodal manžel a otec dvou dětí s tím, že právě o ně má největší obavy. „Jestli to skončí jen rýmou, je to super a jsem velmi vděčný za očkování,“ řekl Jan.

„Manželka je také plně naočkována, u ní naštěstí test vyšel negativně. Ale děti, které mám ve věku pět a sedm let, pochopitelně ne. Vrátily se od prarodičů v sobotu, takže jsem s nimi byl v kontaktu zhruba půl dne. Hned v neděli ráno, jak mi přišly výsledky, jsem se zavřel do pokoje, na toaletu chodím s respirátorem. To mě vždycky pozorují, ale jinak to chápou,“ dodal Jan.

Kartářka lidem radí, aby se nenechali očkovat. Mýty vyvrací mobilní tým

Domácí

Mírný průběh nemoci

Lehký průběh onemocnění potvrzují jak praktičtí lékaři, kterým jejich pacienti nahlašují nákazy po očkování, byť je to stále velmi výjimečné, tak celkové statistiky nakažených.

„Vidíme, že nákazy po vakcinaci existují, a s tím, jak narůstá počet očkovaných, kteří se pravděpodobně potkají s virem, a prodlužuje se doba od dokončeného očkování u prioritně vakcinovaných, jich bude nevyhnutelně přibývat. Ukazuje se však, že vakcinace prokazatelně brání těžkému průběhu nemoci,“ řekl Právu šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

Podle zatím zveřejněných srpnových statistik z celkově nakažených bylo 12,5 % po druhé dávce očkování. „Naprostá většina očkovaných prošla nemocí s mírným průběhem a mezi hospitalizovanými na JIP s těžkým průběhem nebyl nikdo po očkování,“ dodal Dušek.

Neočkovaní Češi budou muset v Tunisku do desetidenní karantény

Svět

Nové neznámé mutace v ČR

Zda dokázala prorazit vakcinaci muže z Prahy zcela nová, dosud neznámá mutace, ještě není potvrzeno. Ale podle nových zjištění Národní referenční laboratoře (NRL) byly skutečně na české území v důsledku cestování zataženy nové varianty covidu-19, které dosud nebyly nahlášeny a specifikovány v mezinárodním systému.

„Stále u nás přetrvává dominance varianty delta, a to z 95 procent (varianta alfa byla detekována u méně než 2 % případů, pozn. red.). V souvislosti s prázdninovým cestováním zřejmě ale dochází i k minoritním zavlečením jiných linií viru. Tato skutečnost je nová, celkem osm zachycených vzorků pochází z více laboratoří a příslušnost k variantě definitivně určí až celogenomová sekvenace, která potrvá zhruba 14 dní,“ potvrdila nebezpečné suvenýry českých cestovatelů mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová.

Kde se tyto nové varianty vzaly a jakou mají sílu, tedy odolnost vůči očkování, a jak jsou nebezpečné pro člověka, zatím není vůbec jasné.

Podrobný manuál pro školy: testovaní roušky ve třídách odloží

Věda a školy

„Podle diskriminačního testu PCR tyto vzorky nevykazují dle kolegů příslušnost k žádné ze sledovaných linií. Seznam sledovaných variant viru přitom laboratořím vydává a pravidelně aktualizuje Světová zdravotnická organizace. V současné době se nové linie velmi sporadicky objevují po celém světě. Od června 2021 je dle informací NRL do mezinárodní databáze nahlášeno celosvětově 300 takových detekcí,“ vysvětlila ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám