Hlavní obsah

Očkovaní v zahraničí mají smůlu. Výhody platí jen pro ty s českým certifikátem

Aktualizováno

Pro očkované by měly vedle usnadnění cestování nadále přibývat i další výhody. Vztahovat se budou však prozatím pouze na ty, kteří obdrželi vakcínu a certifikát v ČR. Ministerstvo zdravotnictví to zdůvodňuje obavami z falšování dokumentu a vyčkává na celoevropský covidový pas.

Foto: ČTK

Petr Arenberger na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví

Článek

„Bydlím v Česku, jsem plně očkován a Česko na mě kouká jako na neočkovaného, protože jsem byl očkován v německém očkovacím centru,“ líčí svůj příběh Sven G.

Ačkoli již obdržel obě dávky, Němec s přechodným bydlištěm na českém území je zde považován za neočkovaného, jelikož obdržel certifikát vydaný na území jiného státu. „I tady je diskriminace,“ míní.

Rodí se tu diskriminace neočkovaných, míní právník

Domácí

Ochranné opatření ministerstva s účinností od 4. května, které podepsal šéf resortu Petr Arenberger (za ANO) a jež ruší povinnost negativního testu pro očkované, kteří cestují do ČR ze států se středním a vysokým rizikem, se nevztahuje na ty, kteří obdrželi očkování mimo území ČR.

Stejný osud navíc potká české občany, kteří odletěli kvůli dřívějšímu nedostatku vakcín pro očkování do zahraničí.

V Maďarsku objevili falešné očkovací průkazy

Evropa

Resort zdravotnictví to zdůvodňoval nemožností ověřit pravost certifikátu vystaveného jiným členským státem. Odkazoval přitom na poslední zprávy Europolu, podle něhož se již objevily případy zneužití například u potvrzení o prodělaném testu.

Arenberger nyní uvedl, že by se měly výhody pro očkované brzy rozšiřovat vedle cestování a přístupu do různých prostor třeba také o vstup na kulturní nebo sportovní akce. Podotkl, že chce tímto způsobem přilákat zejména mladší ročníky, u kterých panuje obava, že se nebudou chtít očkovat, až na ně přijde řada.

Ministerstvo vyčkává na postup EU

Novinky se proto obrátily na ministerstvo zdravotnictví, zda hodlá situaci s ověřováním cizích certifikátů řešit, aby další výjimky platily již i pro ty, kteří ho mají ze zahraničí.

Očkování proti covidu-19 bude nutné zopakovat

Koronavirus

Mluvčí resortu Jana Schillerová reagovala s tím, že by měl situaci vyřešit až covidový pas, který bude společný pro všechny státy Evropské unie. „Technické a metodické řešení této situace se tedy právě připravuje,“ uvedla.

O podobě certifikátu, který má lidem s očkováním, negativním testem či protilátkami usnadnit cesty přes hranice, aktuálně vyjednávají členské země s Evropským parlamentem.

V nejbližších dnech začne Slovensko očkovat Sputnikem, tvrdí Matovič

Evropa

Spolu s tím se minulý týden zabývali europoslanci také nápadem, aby byl v rámci těchto pasů nárok na bezplatné testy, aby mohli snadněji cestovat i lidé bez očkování. Zatím však bez výsledku.

A složitá jednání se očekávají mezi jednotlivými zeměmi i kvůli tomu, zda v certifikátu uznávat očkování látkou, která nemá schválení pro užití v Evropské unii.

Arenberger: Sputnik je stále ve hře. Kauza Vrbětice nic nemění

Podcasty a pořady

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) k tomu ve čtvrtek po jednání s rakouským protějškem Alexanderem Schallenbergem řekl, že dokončení celoevropského řešení směřuje k 1. červenci.

„Všechny země začínají své systémy budovat, systémy certifikátů po očkování, prodělané nemoci. Jde o to, abychom si navzájem dokumenty začali uznávat. To potom vytvoří základ celoevropskému systému,” doplnil Schallenberg.

Rakušan manželku úmyslně nakazil koronavirem, kašlal na ni. Dostal podmínku

Evropa

Na zprávu Novinek obratem reagoval například pirátský expert na zdravotní právo Ondřej Dostál. „Diskriminace mezi občany na základě zdravotních údajů je nepřípustná, pokud MZ neumí jasně prokázat, že všichni zvýhodnění jsou bezrizikoví a všichni znevýhodnění jsou výrazně rizikoví pro veřejné zdraví,” uvedl na Twitteru s tím, že rozlišovat mezi očkovanými v ČR a v Německu považuje za nesmysl.

Reklama

Výběr článků

Načítám