Hlavní obsah

Očkování? V žádném případě, nechceme umřít, odmítají lidé na Bruntálsku vakcínu

– Osoblaha

Mobilní očkovací týmy vyrazily v úterý do nejodlehlejších lokalit Moravskoslezského kraje. První zkušenosti lékařů a zdravotnického personálu jsou ale tristní: zájem ze strany těch sociálních skupin, kvůli kterým týmy do terénu vyrazily, je téměř nulový.

Foto: Právo

Očkování v Osoblaze

Článek

Na náměstí v Osoblaze na Bruntálsku, která je jednou z nejodlehlejších periferií Česka, v úterý stál provizorní stanový přístřešek a personál marně vyhlížel fronty, které se v minulých dnech tvořily například v obchodních centrech, kde se lze také očkovat bez objednání.

Když jsem se jednoho, který šel kolem, zeptal, zda se jde očkovat, tak řekl, že v žádném případě, protože desítky lidí po očkování zemřely.
Bronislav Sedláček, náměstek ředitele nemocnice Krnov

V Osoblaze, kde žije asi 1100 lidí, byl ale zájem o očkování velmi malý. „Od osmé hodiny ranní přišlo něco přes devadesát lidí, hlavně v ranních hodinách. Nyní je už zájem prakticky nulový. Bohužel jsme to očekávali,“ řekl Právu Bronislav Sedláček, náměstek ředitele Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov, které mobilní tým na základě požadavku krajského úřadu do Osoblahy vyslalo.

Do restaurací vstup jen pro očkované, oznámil New York

Amerika

Také děti

Romové, kteří jsou jednou z cílových skupin, přišli jen čtyři. Další obcházeli očkovací stan velkým obloukem. „Když jsem se jednoho, který šel kolem, zeptal, zda se jde očkovat, tak řekl, že v žádném případě, protože desítky lidí po očkování zemřely,“ řekl Sedláček.

Na dotaz Práva, zda se pokoušel o nějaké vysvětlování a argumenty, dodal: „Pokoušel, ale bylo to úplně zbytečné. Postoj této komunity vůči očkování je vysoce negativní.“

Češi musí od pátku v Izraeli do karantény. Včetně naočkovaných

Blízký a Střední východ

Lidé, kteří nakonec službu očkovacího týmu využili, představovali široké spektrum od osmdesátiletých seniorů až po rodiny s dětmi, které se také mohly od dvanácti let věku nechat naočkovat. „Někteří z nich se chtěli původně nechat očkovat jinde, ale když viděli, že je možnost i tady, tak prostě využili dostupnosti,“ dodal Sedláček s tím, že na očkování dětí dohlížel přímo na místě pediatr.

Další odlehlou lokalitou, kam mobilní tým včera vyrazil, byl Jablunkov na Frýdecko-Místecku, dnes dojede do Vítkova na Opavsku.

Němečtí žáci se vrátili do tříd. S rouškami

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám