Hlavní obsah

Očkování v Česku zrychlilo

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování v České republice konečně zrychlilo. Alespoň jednu dávku dostalo již 1 482 502 osob a 796 463 lidí již má za sebou kompletní očkování. Sedmidenní průměr očkování se dostal nad hranici 50 000 podaných dávek.

Článek

Nejvyšší proočkovanost je logicky mezi nejstaršími věkovými kategoriemi, které měly spolu se zdravotníky nejvyšší prioritu.

Alespoň jednu dávku má již nadpoloviční většina seniorů ve věkové kategorii 70 až 74 let. Ve skupině mezi 75 a 79 lety dosahuje proočkovanost první dávkou 64 procent a ve skupině nad 80 let je do 70 procent.

Nejstarší senioři jsou rovněž jedinou skupinou, kde má kompletní očkování dvěma dávkami více než polovina z nich (51 procent). U lidí ve věku 75 až 79 má kompletní očkování necelá třetina (31 procent) a ve věkové kategorii 70 až 74 let je to necelých 17 procent.

U dalších věkových kategorií je proočkovanost první dávkou kolem 10 procent. Jde o zdravotníky a další prioritní skupiny a rovněž o chronicky nemocné, kteří mají rovněž nárok na přednostní vakcinaci. Od středy se pak do rezervačního systému mohou registrovat i lidé nad 65 let, na něž by mělo v případě zájmu dojít s očkováním v nejbližších týdnech.

Více než 2 278 000 podaných dávek vakcíny by v ČR stačilo na kompletní naočkování desetiny obyvatel (10,4 procenta), což je podle dat agentury Bloomberg například na úrovni Švédska či Polska (10,5 procenta)

Sousedé jsou na tom lépe

Sousední státy mají vesměs administrováno více vakcín. Rakousko pro 12,4 procenta populace, Německo 11,6 procenta, Slovensko 11 procent.

V Evropě se může pochlubit nejvyšším procentem administrovaných vakcín v přepočtu na obyvatele Velká Británie (30,3 procenta), Srbsko hlásí vakcíny pro 20,8 procenta lidí.

Zato Rusko, které v rámci zahraničněpolitických operací nabízí řadě zemí své vakcíny Sputnik V, má zatím naočkováno jen 4 procenta vlastní populace. Čína by podle dostupných údajů mohla mít kompletně naočkováno 6,3 a Indie 4,2 procenta populace.

Výjimkou z velmocí jsou Spojené státy s 30,5 procenta naočkovaných obyvatel.

Vítězem Izrael

Kromě ostrovních států s minimem obyvatel patří pomyslné vítězství v procentu administrovaných vakcín na populaci Izraeli. V židovském státě by mělo být v současnosti naočkováno 56,9 procenta obyvatel.

Přepočet administrovaných vakcín na počet obyvatel je přehledným kritériem kvůli rozdílným očkovacím strategiím jednotlivých zemí. Zatímco některé preferují kompletní očkování ohrožených skupin, další sází na podání alespoň jedné dávky co největšímu procentu populace s cílem zabránit těžkému průběhu choroby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám