Hlavní obsah

Ochranná modlitba

Novinky, Jiří Hanák

Nikdy v historii ať už svobodného a nezávislého Československa či svobodného a nezávislého Česka obranu jeho vzdušného prostoru žádná z vlád uspokojivě neřešila a nevyřešila. A čím více se o problému mluvilo a mluví, tím více skutek utekl.

Foto: Město Karviná

Plakát k akci

Článek

Za první republiky se o letectvu dokonce zpívalo: Když naší vlasti moře nedal Bůh, vznesme se do výše, mořem naším vzduch... Letci byli uctívanými hrdiny. Na mezinárodních soutěžích oslňovali. Když však v osmatřicátém zahřmělo, ukázalo se, že k obraně mají k dispozici sice nejmodernější stíhačky na světě, leč nejmodernější v kategorii - dvouplošníků. Něco srovnatelného s messerschmitty měli arciť také: na rýsovacích prknech, možná v jednom prototypu. Měli jsme však alespoň zdatné piloty, kteří po přeškolení na moderní stroje odvedli v bitvě o Británii nezapomenutelnou práci.

Dnes opět nemáme čím střežit vzdušný prostor, navíc hrozí, že přijdeme i o piloty. Odcházejí z varty, kterou považují za ztracenou. Z každého bulíka lze přes noc učinit poslance či ministra, a třeba odborníka na klínopis, žádá-li to jeho strana a kariéra. Piloty ale takto rychlokvasit nelze. Po náročném teoretickém výcviku potřebují létat, létat a zase létat. Rozumí se, že nikoli na "dvouplošnících".

Za deset let existence Česka učinily jeho vlády pro ochranu vzdušného prostoru toto: deset migů-29, srovnatelných s americkými F-16, se vyměnilo s Polskem za jedenáct vrtulníků Sokol. Kdo si na takovém byznysu století asi namazal kapsu? Nikdy se to nezkoumalo.

Pak vláda armádě vnutila dvaasedmdesát podzvukových bitevníků L-159. Vynikající prý "ve své kategorii", pro ochranu vzdušného prostoru však nepoužitelných. I vypsala už Zemanova vláda tendr na nákup dvou tuctů moderních supersoniků. V soutěži, kterou většina účastníků nepovažovala za poctivou, zvítězily evropské gripeny. Nákup ve Sněmovně neprošel o jeden hlas. Přišly povodně, státní peníze se smrskly (armáda musí stále platit za bitevníky, z nichž potřebuje sotva polovinu) a vláda přišla s novým hitem: půjčíme si nějaká tornáda či F-16 ze západního second handu. Dva roky bude trvat, než se tak stane. Rok, než je letci a pozemní personál zvládnou. Sloužit budou čtyři - pět let. A budeme tam, kde jsme. Nejúčinnější ochranu vzdušného prostoru státu tedy vidím v modlitbě, kterou by mělo začínat každé zasedání české vlády: Pane Bože, nedopusť, aby se nad státem objevil vzdušný terorista!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám