Hlavní obsah

Ochránci přírody mapují výskyt velkých šelem

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výskyt velkých šelem v horách na východě republiky od čtvrtka mapují ochránci přírody spolu s dobrovolníky. Stopy rysů, vlků a medvědů hledají v Beskydech, Javornících a v Bílých Karpatech. Ve stejnou dobu jejich slovenští kolegové mapují výskyt šelem i v chráněné krajinné oblasti (CHKO) Kysuce.

Foto: František Jaskula

Podle výsledků z loňského roku žije v Beskydech asi desítka rysů.

Článek

„Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území pohybuje. Sledujeme také, které lokality šelmám aktuálně vyhovují a jaké migrační trasy využívají při svém pohybu krajinou,“ vysvětlila koordinátorka mapování Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, regionálního pracoviště Správa CHKO Beskydy.

Podle posledních odhadů se jen v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční oblasti Slovenska vyskytuje kolem deseti rysů.  Převážně na slovenské straně Javorníků se zdržuje větší vlčí smečka, v Beskydech se pak pohybují spíše jednotliví vlci.

Vlk ulovil v Tatrách srnu přímo u trati, kořist mu naporcoval vlak

Evropa

„O medvědici Emě, která se loni přesunula z Beskyd na Slovensko, nyní nemáme žádné zprávy. Ale na podzim 2019 o sobě dával vědět mladý medvědí samec, který opakovaně působil škody na včelstvech v horách v blízkosti Rožnova pod Radhoštěm. Později se přesunul do odlehlejší části Beskyd, kde, jak předpokládáme, stále žije,“ podotkla Bartošová. Beskydy jsou jediným místem, kde u nás tyto tři druhy velkých šelem žijí.

V CHKO Beskydy se mapování koná po šestatřicáté, První mapování výskytu velkých šelem v Beskydy se uskutečnilo v roce 1984. CHKO Bílé Karpaty se přidává podruhé.

Vlci jsou už i v Lužických horách. Zachytila je fotopast

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám