Hlavní obsah

Vlci jsou už i v Lužických horách. Zachytila je fotopast

Právo, mip

Snímek a videosekvence z fotopasti aktivistů a dobrovolníků z Hnutí Duha potvrdily, že vlci se v rámci Česka vyskytují už i v Lužických horách. Fotopast tu zaznamenala čtyřčlennou vlčí smečku.

BEZ KOMENTÁŘE: V Lužických horách se pohybuje minimálně čtyřčlenná vlčí smečkaVideo: Šelmy.cz

 
Článek

Signály o výskytu vlků v tomto regionu měli ochránci přírody už od roku 2016, kdy tu vlci napadli stádo ovcí. Až nyní se je ale podařilo zdokumentovat. Jednoho z vlků fotopast vyfotografovala, další tři, kteří šli za ním, natočila na video.

„Pro nás je to překvapení. Vloni v únoru tu poblíž České Kamenice srazilo jednoho z vlků auto. Šlo o dospělou vlčici, jejíž pitva potvrdila onemocnění prašivinou a rovněž prokázala, že samice se s největší pravděpodobností v předchozím roce rozmnožovala.

Během loňského léta se nám už ale žádné důvěryhodné informace o dalším možném rozmnožování vlků v Lužických horách získat nepodařilo. Až nyní,“ uvedla Kristýna Fridrichová, koordinátorka Vlčích hlídek Hnutí Duha.

V Ralsku se vyfotila čtyři vlčata

Domácí

Vlci se na Českém území šíří od roku 2014, kdy byla potvrzena první česká vlčí smečka v Podbezdězí. Od té doby přibyla další osídlená území - Šluknovský výběžek, Krušné hory či Broumovsko. „Nyní bychom rádi prověřili také výskyt vlků v Českém ráji, a to s ohledem na nedávno sraženou vlčici nedaleko Turnova,“ dodala Kristýna Fridrichová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám