Hlavní obsah

Ochrana prezidenta se musí změnit, a to rychle, řekl Klausův mluvčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle prezidentova mluvčího Radima Ochvata se musí rychle změnit některé záležitosti v ochraně hlavy státu. Reagoval tak na páteční útok na prezidenta Václava Klause v Chrastavě na Liberecku. Šestadvacetiletý muž tam na Klause několikrát z bezprostřední blízkosti vystřelil z plastové pistole. Policie zároveň žádá veřejnost o další záběry incidentu.

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

 
Článek

"Vůbec nechci domyslet, co všechno se mohlo stát. Jisté je, že některé záležitosti v ochraně hlavy státu se změnit jednoznačně musí, a to rychle," sdělil prezidentův mluvčí Ochvat.

Prezident, který večer po útoku kvůli lehkému zranění vyhledal ošetření v pražské Ústřední vojenské nemocnici, strávil předcházející dva týdny poměrně náročným cestováním, připomněl mluvčí. O víkendu Klaus žádné veřejné akce nemá, ale čeká jej práce na projevech k návštěvě německého prezidenta i k státní návštěvě Polska a také na projevu ke státnímu svátku 28. října.

Policie žádá záběry

Policie se v sobotu obrátila na veřejnost s žádostí o poskytnutí všech záběrů a informací o pátečním útoku na prezidenta. Řekla to mluvčí policejního prezídia Štěpánka Zatloukalová s tím, že už v sobotu ráno se sešla na prezídiu pracovní skupina, která analyzuje a porovnává dostupné závěry a průběh události s obvyklými taktickými postupy prezidentovy ochranky.

Právě na její možná pochybení poukázali odborníci hned poté, co šestadvacetiletý muž v Chrastavě na Klause několikrát z bezprostřední blízkosti vystřelil z plastové pistole.[celá zpráva]

Útočník strávil noc v policejní cele předběžného zadržení, jeho čin zatím nebyl právně kvalifikován, uvedla Zatloukalová. [celá zpráva]

"Vyšetřovatel bude další postup v případu určovat po dohodě se státním zástupcem," řekla mluvčí. Pracovní skupina policejního ředitelství podle ní monitoruje i toto vyšetřování krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

"Žádáme veřejnost, která byla na místě a mohla by poskytnout jakékoliv záběry či informace k této události," poznamenala Zatloukalová. Občané, kteří incident například natočili na videokameru, se podle ní mohou obrátit na linku 158, na kteroukoliv policejní služebnu nebo přímo na její telefon: 420603190291.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Na prezidenta Klause vystřelil muž (na snímku vlevo) z plastové pistole.

Policie bere podle svého prezidenta Martina Červíčka páteční incident velmi vážně. Červíček ujistil ministra vnitra Jana Kubiceho, že útok je důkladně vyšetřován a prokáže-li se selhání prezidentovy ochranky, budou vyvozeny patřičné důsledky. Právě Červíček dal pokyn k ustavení pracovní skupiny, která má objasnit všechny skutečnosti spojené s útokem.

Práci svých podřízených v pátek nechtěl příliš komentovat šéf policejního útvaru na ochranu prezidenta Jiří Sklenka. "Je zcela jasné, že i já se mračím, když se dívám na takovéto záběry. Na druhou stranu: My jsme bezpečnostní poznatky, že by tam mělo být zvýšené bezpečnostní riziko, neměli. A když zanalyzujete celou tu situaci, tak tam bezpečnostní riziko skutečně nebylo," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám