Hlavní obsah

Ochrana letounů CASA stále nefunguje

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochranný systém letounů CASA, který by měl stroje chránit před útoky, stále nefunguje k plné spokojenosti armády. I když měl být systém dodán do konce listopadu, ministerstvo obrany se rozhodlo firmě Omnipol, která systém DAS dodává, prodloužit lhůtu na to, aby mohl systém projít vojskovými zkouškami.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

„Než přistoupíme k experimentování s integrací systému vlastní ochrany od jiného dodavatele, kde by dosažení plné funkčnosti trvalo i několik let a výsledek je dopředu značně nejistý, chceme dodavateli poskytnout rozumný časový prostor, aby mohly být dílčí technické nedostatky na systému DAS odstraněny,“ uvedl ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování brigádní generál Pavel Bulant.

Dodal zároveň, že za prodlení nabíhají dodavateli i nadále finanční sankce.

Problémy nemá pouze ochranný systém, ale i samotné letouny. Ministerstvu se za tyto nedostatky podařilo získat různé kompenzace. Např. španělský výrobce vrátil jeden z pěti letounů L-159, který česká obrana vyměnila za jeden stroj CASA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám