Hlavní obsah

Obyvatelé zlínských vesnic odmítli v referendu olympiádu

Právo, Novinky, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Obyvatelé dvou vesnic ve Zlínském kraji nesouhlasí s tím, aby vláda České republiky poskytla garance na konání letních olympijských her v Praze. Svůj názor dali jasně najevo v třídenním místním referendu, kterého se od pondělí do středy v Suché Lozi na Uherskohradišťsku zúčastnilo 78 procent všech voličů, ve Vysokém Poli na Zlínsku pak sedmdesát procent voličské základny.

Článek

Vyhlášením místních referend reagovali starostové obou obcí na rozhodnutí pražského zastupitelstva, které před týdnem zamítlo petici jedenácti stovek svých občanů za vypsání celostátního referenda.

V Suché Lozi dalo svůj názor najevo 637 z 824 oprávněných voličů. Pro konání olympiády bylo jen jedenáct z nich. Na hlasovacích lístcích se v místním referendu objevovaly i vzkazy primátorovi Hlavního města Prahy Pavlu Bémovi (ODS) typu „Béme, zaplať si to!“ nebo „Kdo chce sportovat, ať si platí.“ „Výsledky referenda mi dávají jistotu i nadále říkat nahlas své názory a mít strach o veřejné finance,“ uvedl starosta Suché Lozi Petr Gazdík (NSK).

Hejtman se usmívá

Ve Vysokém Poli byla účast nižší, z 520 vydaných hlasovacích lístků jich občané odevzdali 363. Z toho proti konání olympiády bylo 335 lidí.

„V době, kdy například potřebujeme reformu zdravotnictví a finančně se vyrovnat s církvemi, nemůžeme souhlasit s pořádáním her. Jsme pro, aby se hry u nás případně konaly v pozdějším termínu, a to někdy v letech 2028 nebo 2032. To už snad budeme mít všechny transformační etapy za sebou. Občané by měli sami rozhodnout, zda chtějí hry nebo jiné, potřebnější věci,“ poznamenal místostarosta Vysokého Pole Stanislav Polčák (NSK).

Zápis z hlasování hodlají zástupci obou obcí v nejbližším termínu poslat nejen primátorovi Bémovi a vládě, ale také hejtmanovi Zlínského kraje Liboru Lukášovi (ODS). Ten již začátkem týdne označil aktivitu starostů za humornou. „Nepovažuji to za situaci, která je nějakého valného významu. Spíš se na to dívám s úsměvem,“ sdělil Lukáš.

Starosta: Ať má Praha olympiádu, ale za své peníze

„Ať si Praha olympiádu, hostí, ale jen za své peníze. Pokud organizátoři tvrdí, že hry budou tak přínosné, nechť si potom Praha veškerý zisk ponechá. Peníze státu však podle přesvědčení našich občanů nelze utrácet na třítýdenní megaakci," vzkázal Gazdík.

Starostové s výsledky místního referenda ve čtvrtek seznámí i členy ustavujícího zasedání Sdružení místních samospráv v Jihlavě. Sněmu by se měli zúčastnit představitelé více než tisícovky malých obcí ze třinácti krajů republiky kromě Prahy. Zároveň očekávají, že místní referendum vyhlásí i v dalších vesnicích. Již nyní podobný krok zvažují ve Vlachovicích na Zlínsku.

Náklady spojené s vyhlášením a konáním všelidového hlasování nebyly v každé obci nijak zvlášť vysoké. „Na jednu A4 se vešly čtyři lístky. To znamená něco málo přes dvě stovky listů. Když k tomu přidám náklady na kopírku a svůj čas strávený organizací referenda, dělá to kolem jednoho tisíce korun,“ spočítal Gazdík.

Reklama

Související články

Vláda schválila právní záruky pro olympiádu

Vláda ve středu rozhodla, že udělí právní záruky pro pořádání olympijských her v Praze v roce 2016. České televizi to řekl ministr školství Ondřej Liška (SZ)...

Výběr článků

Načítám