Hlavní obsah

Obyvatelé Karviné bojují peticí za záchranu šikmého kostela

Právo, Denisa Doležalová
Karviná

Obyvatelé Karviné a okolí jsou znepokojeni situací kolem plánované výstavby v historicky a památkově cenné lokalitě karvinského Starého Města, kde stojí i proslulý šikmý kostel sv. Petra z Alkantary. Spolek Stará Karviná proto spustil petici za záchranu tohoto území.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Šikmý kostel sv. Petra z Alkantary.

Článek

„Hluboce nás znepokojuje skutečnost, že by tak významné území mělo padnout za oběť výstavbě průmyslové zóny, která by zde vše zničila. Oblast původní Karviné se nyní stává vyhledávaným cílem turistů z celé republiky i přirozeným místem k výletům obyvatel Karvinska,“ píšou v petici její organizátoři.

Za rozvoj zdejší turistiky podle nich zcela jistě může i románová kronika Šikmý kostel spisovatelky Karin Lednické.

Po stopách Šikmého kostela aneb Putování Karvinskem a Ostravou

Tipy na výlety

Podle předsedkyně spolku Stará Karviná Terezy Ondruszové je alarmující, že by se tato lokalita, kterou zdevastovala těžba uhlí a nyní se zde příroda opět probouzí, měla stát znovu centrem průmyslu.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Šikmý kostel sv. Petra z Alkantary.

„To by opět vedlo k devastaci tohoto regionu a znemožnění jeho udržitelného rozvoje. Vyzýváme proto všechny odpovědné úřady a instituce, aby zabránily plánovanému průmyslovému využití místa s tak silnou historickou, kulturní, přírodní a emocionální hodnotou,“ zdůraznila Ondruszová.

Unikátní interaktivní muzeum

Podle vedení Moravskoslezského kraje jsou však všechny připravované projekty k území šetrné a respektují jeho hodnoty. Obavy občanů tak prý nejsou namístě.

„Lokalitu šikmého kostela považujeme za historicky i památkově cennou. Zastupitelé už i přiklepli půl miliardy korun na projekt POHO park, který propojí kostel s blízkým areálem dolu Gabriela. Vznikne tu unikátní interaktivní muzeum,“ reagoval náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

„Rozhodně zde nebudeme stavět žádné montovny nebo nějaké dominanty. Připravujeme důstojné připomenutí bývalého hornické města, které zde zaniklo,“ podotkl Unucka s tím, že se zástupci spolku jsou v kontaktu a o plánech je informují.

Připravujeme důstojné připomenutí bývalého hornického města, které zde zaniklo.
náměstek hejtmana Jakub Unucka

„Vše také konzultujeme s autorkou románu Šikmý kostel a akceptujeme její návrhy,“ doplnil náměstek.

Také primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD) varoval své obyvatele před fámami, které se šíří na sociálních sítích.

„Tvrdí se v nich, že chceme zbourat šikmý kostel a zničit tuto lokalitu. Já vám můžu stoprocentně garantovat, že nic takového se dělat nebude. O petici vím, bohužel se také nezakládá na pravdě. My chceme tuto lokalitu zachránit a pozvednout,“ shrnul primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám