Hlavní obsah

Obviněný Horáček podporoval hnutí ANO. Vetřel se, dar vrátíme, dušuje se Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel Tomáš Horáček, který byl minulý týden obviněn v souvislosti s manipulací veřejných zakázek ve zdravotnictví, byl v minulosti sponzorem hnutí ANO. Ve středu na to upozornil server iROZHLAS.cz, podle kterého Horáček hnutí nynějšího premiéra Andreje Babiše podporoval před volbami v roce 2014 a 2016. Babiš serveru sdělil, že hnutí dar vrátí.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Horáček se podle serveru angažoval v kampani ANO před komunálními volbami v roce 2014 tím, že s ním spojená firma Active Vision hnutí zadarmo zajistila pojízdný billboard a spoty v hodnotě téměř 400 tisíc korun. Hnutí však Horáček pomáhal i před krajskými volbami o dva roky později, kdy se objevil i v jeho volebním štábu.

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš rozhlasu sdělil, že hnutí Horáčkův dar vrátí. „Musíme zjistit, jak se ten pán do hnutí vetřel. Projednáme to na výboru hnutí,” napsal severu iROZHLAS.cz Babiš.

Horáčka kriminalisté považují za ústřední postavu rozsáhlé kauzy, kterou od minulého týdne vyšetřují. Podle policejních odposlechů si údajně řekl o úplatek 7,2 miliónu korun za to, že firmě MW Dias zajistí vítězství v zakázce na úklid v Nemocnici Na Bulovce. Horáček podle rozhlasu při výslechu uvedl, že částka nebyla úplatek, ale přiměřený pětiprocentní zisk ze zakázky.

Policie koncem června zasahovala mimo jiné v pražské Nemocnici Na Bulovce a Nemocnici Na Františku. Ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák tento týden rezignoval. Celkem policisté obvinili devět lid.

Mezi obviněnými je podle médií mimo jiné Jitka Ulrichová, manažerka společnosti Veřejné zakázky, s.r.o., a Martin Stříteský, přednosta kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám